Vrei să descoperi vara aceasta locuri incredibil de frumoase? Știm că mulți dintre voi ați fost în Antalya sau în Kușadasi, în Turcia, dar ați vizitat Pamukkale? Despre această minune mai puțin știută și mai puțin promovată îți spunem acum. Este tărâmul magic al Turciei, unde merită să ajungi anul acesta. 

PAMUKKALE – Minunea naturală a Turciei, cel mai vechi SPA din lume

Ați auzit, cu siguranță, de perla Turciei: Pamukkale sau Castelul de Bumbac – considerat de localnici a opta minune a lumii. Și, pe bună dreptate: sunt piscine naturale, de culoare albă, terasate în calcar, cu apă termală, poate, cel mai vechi spa al lumii. Aici venea și Cleopatra, regina Egiptului, ca să-și mențină frumusețea. Poți face baie în apele termale, costă 10 euro de persoană, ca să te scalzi în piscina antică a Cleopatrei.

Zona din jurul Pamukkale este situată pe o linie de întâlnire a unor plăci tectonice, de aceea aici uneori se produc cutremure, dar exact datorită activității vulcanice desfășurate în adâncuri s-a putut forma un deal de calcar atât de mare. Din apa termală care erupe cu un conținut ridicat de calciu s-a depus la suprafață carbonatul de calciu eliberat, iar în câteva milenii a rezultat un deal de calcar de peste 2.700 de metri lungime și 160 de metri înălțime, cu terase albe ca zăpada, cascade și bazine naturale de apă termală.

Apa care curge din izvoare colorează dealul la fel de alb ca și când ar fi acoperit cu un strat gros de bumbac.

Comparația nu este întâmplătoare: în limba turcă, Pamukkale înseamnă castel de bumbac.

Având o atmosferă de basm, zona Pamukkale este acum strict protejată, fiind inclusă în 1988 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.


Intrarea este posibilă doar cu picioarele goale, iar pentru a proteja de contaminare această minune naturală, autoritățile interzic introducerea în zonă a cremelor și a uleiului de bronzat. Deși rocile de travertin sunt umede, nici cu picioarele goale nu trebuie să ne facem griji că alunecăm – zonele care sunt acoperite cu calcar alb nu sunt deloc alunecoase, în timp ce stâncile brune sunt.

Apa termală din Pamukkale are un conținut ridicat de minerale și este benefică în special pentru bolile de piele, astm și reumatism.

În prezent nu se mai poate face baie în bazinele naturale, dar oricine poate vizita băile artificiale create în antichitate în orașul Hierapolis de sub deal.

Deși băile nu-și mai păstrează aspectul antic inițial, în bazine mai există încă uriașe coloane romane căzute. Vechiul Hierapolis oferă, de asemenea, o plimbare istorică interesantă. Un teatru din vremea împăratului Hadrian, o poartă intactă a orașului, agora (piața) și o baie romană cunoscută sub numele de baia Cleopatrei îi așteaptă pe vizitatori în orașul fondat în secolul al II-lea î. Hr.

Distribuie articolul: