Piotr Alii este o descoperire valoroasă pentru industria modei din Republica Moldova. Festivalul IA MANIA 2017, și anume concursul tinerilor designeri MândrIA, ne-a făcut cunoștință cu un altfel de artist, care împletește armonios simbolismul cu misticismul în orice ținută gândită de el. Colecția prezentată la MândrIA, „Blăstăm basarabean”, s-a născut cu mult înainte de concurs, cele șapte piese vestimentare fiind create demult, ne-a povestit Piotr. Prin urmare, tot ce a pregătit Alii și echipa sa de creație pentru MândrIA este doar un teaser la show performance-ul care va avea loc în curând. Vrem să vă mai povestim puțin din ceea ce am povestit cu Piotr - o figură neordinară, un artist cu o gândire atipică, care iese în evidență în orice mulțime arătând ca un personaj de film. 

Am înțeles că ai absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Încotro o apuci?

„Creația este totul. Este ceea ce ne reprezintă, este pasiunea și munca noastră, cu asta vrem să trăim și cu asta respirăm, asta vrem să facem toată viața. Deci, în afară de artă nu ne ocupăm cu nimic.”

Nu întâmplător Piotr vorbește la plural. Nu creează de unul singur. Îi mulțumește echipei pentru victoria de la MândrIA. Dă-ne nume, Piotr!

„Echipa de creație este formată din prieteni. Cristina Plăcintă de exemplu, modelier-constructor, a fost colega mea de facultate. Cu ceilalți membri ai echipei am făcut cunoștință pe la petreceri (râde). Sincer să fiu, am înțeles că „oamenii sunt încă frumoși”, așa cum cântă Subcarpații. Imediat ce ne-am întâlnit, am știut că noi vom crea ceva bun împreună. Aici trebuie să vorbesc despre Cristina Miron – Art Director sau creator idei, Valentin Sîrcu – designer grafic și inginer, Valentin Țimbalist- design cercei, Călin Roșca- regizor de sunet.”

 

Colecția „Blăstăm basarabean” va include 33 de piese vestimentare, așa că echipa încă mai lucrează. Întrebarea e dacă acest număr, 33, are o semnificație. Și de ce ați numit colecția „blăstăm”? Nu vă temeți să vă poarte ghinion?

 

„Cifra aceasta pentru noi este divină, este vârsta la care se presupune că a murit Isus. In general, în arta noastră totul are o semnificație, nimic nu este întâmplător. Fiecare cifră, zi, denumire are ascuns un mesaj pe care nu toți pot să-l descifreze. „Blăstăm Basarabean” – pentru că istoria noastră este istoria unei tragedii. Poporul care a luptat și a fost rănit a rămas totuși însetat de veșnicie. Poporul care se supune sorții și acceptă moartea, nefiind capabil să confrunte răul… Motivul mioritic ne-a inspirat în această colecție. Reflectăm trei scene în această colecție: Nașterea (Botezul), Nunta (Cununia), Moartea.”

 

Observăm ținute din stofe simple și croieli pe măsură. Ce materiale ați folosit? Am observat laitmotivul „pomul vieții”…

„Stofele sunt din gama de culori: neagră, albă și gri. Aceste culori reprezintă starea general profundă a mesajului pe care vrem să-l transmitem. Materialul pe care l-am folosit este neo print, blană artifcială, șifon, mătasă. Am folosit Pomul Vieții ca motiv principal al colecției, căci mai reprezintă și tema lui Isus, apoi arborele cosmic. Inspirați de portul românesc, am inclus blana în care erau îmbrăcați ciobanii. Broderia la fel conține motive tradiționale. Chipul artistic este inspirat de la călugărițe.”

Când vor putea fi procurate aceste ținute? Le scoateți la vânzare? Unde creați? Aveți un atelier?

„Evident că ținutele sunt pentru vânzare. În curând vor apărea pe Facebook, iar pentru oamenii care vor dori să le vadă în realitate și să le achiziționeze, acestea vor fi accesibile în showroom. Creăm pentru oamenii pentru care haina nu este sensul vieții și le pot metamorfoza în ceea ce sunt ei de fapt în interior. Avem un loc special, care se numește Casa de Creație a Grupului Piotr Alii.”

Ca de fiecare dată, eram curioasă să aflu de unde i se trage pasiunea. Am aflat că bunica l-a molipsit. Era croitoreasă, așa că verile petrecute cu ea au dat roade bune. Piotr Alii vine din satul Sagaidac, raionul Cimișlia. 

 

Foto: Elena Andronache