Pe Daria Rusu am decoperint-o pictând pe Instagram. Pare banal, însă pe vreme de pandemie, pictura poate fi și pentru cei mai puțin vizați în domeniu un refugiu sau o relaxare. A așternut imagini pe foaie încă de mică, dar așa se face că abia după Colegiul Tehnologic și o facultate absolvită la USM a ajuns din nou la pictură. Pictează mereu, dar și studiază pictura la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Feblețea ei este natura, tradițiile și obiceiurile acestui neam.

Stare și emoție

„Pentru mine anume aceste două cuvinte definesc pictura. Aștern pe pânze cu predilecție viața și atmosfera de la țară, peisaje care ne răscolesc amintirile și ne fac nostalgici. Am ales natura, tradițiile și autenticul pentru că sunt născută la țară, simt moldovenește – o naționalistă dacă vreți. Nu pot, de altfel, să evit ceea cu ce am crescut: tradițiile și obiceiurile noastre. Iar despre natură, nu pot da o explicație clară de ce ea, uneori se întâmplă ca lucrurile să te aleagă pe tine, ci nu tu pe ele”, ne dezvăluie Daria.

Acuarela redă atmosferă

„Din start am ales acuarela pentru faptul că este ușoară. Chiar credeam că e o tehnică foarte ușoară, însă pe parcurs am aflat că aceasta de fapt este una dintre cele mai complicate tehnici. Mai degrabă totuși m-a ales ea pe mine – nu eu pe ea. Mi-a fost foarte greu am avut multe perioade când am dorit să cedez, însă de fiecare dată mă întorceam anume la acuarelă și nu la vreo altă tehnică. Am rămas cu acuarela pentru atmosferă pe care o poți transmite prin ea, pentru multitudinea de efecte și, nu în ultimul rând, pentru simplitatea pe care o poți reda datorită ei. Pentru mine este fantastic și e o adevărată filosofie”, ne dezvăluie Daria Rusu.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Rusu Daria (@de.russu) pe

Arta e fără hotare

„Nu am foarte mare experiență, dar din atât cât am, pot să spun că e greu pentru un pictor să-și creeze viitorul în țara sa. Mai ales dacă se bazează doar pe Republica Moldova. Oamenii iubesc arta și ne susțin, însă nu și financiar, iar aici mă refer la procurarea lucrărilor. Dacă totuși cumpără, o fac rar. Dacă e să vorbim totuși despre perspectivă, atunci viitorul unui pictor în Moldova ar fi ca profesor la vreo instituție în care va preda, în teatre, sau predând individual lecții. Eu nu mă pot rezuma (dar și baza) doar la Republica Moldova – aș trăi în sărăcie, mai ales că aș picta doar în acuarelă. E mare noroc că arta e fără hotare. Mi-aș dori ca arta mea să depășească hotarele țării mele, iar eu atunci cu siguranță aș putea trăi în Moldova mea”, ne destăinuie tânăra pictoriță.

Amintirile copilăriei, pe șevalet

„Am vorbit mai sus despre extindere peste hotarele țării și m-am gândit în primul rând la diasporă. Aș fi foarte bucuroasă și știu că lucrările mele le aduc amintiri plăcute, de acasă, din copilărie. Mi-aș dori mult să ajungă în România, fiind același neam și având aceleași tradiții. Cu siguranță lumea se va regăsi. Ceea ce îmi doresc cel mai mult acum e să progresez în această tehnică, să pot crea lucrări și mai atmosferice, și mai frumoase. Și desigur să pot trăi din ceea ce iubesc să fac”, spune cu multă speranță Daria.

Pictura și tendințele

„Sunt pictori care merg pas în pas cu tendințele și cerințele clienților. E un stil care poate fi numit comercial și probabil aduce și venituri mai bune. Mulți însă, alunecând în comercial, au lăsat în umbră propriul eu în pictură, dar câștigă foarte bine. Acuarela nu este atât de apreciată financiar față de picturile în ulei, dar ca tehnică da. Interesul pictorilor și iubitorilor de artă față de această tehnică nu a dispărut, ba din contra observ o tendință de creștere a numărului pictorilor amatori de a exersa și experimenta cu acuarela. Se întâmplă datorită efectelor, atmosferei și stării atât de ușoare, transpuse pe hârtie cu ajutorul acuarelei”, este de părere pictorița.

Moldova, în culorile toamnei bogate

„Cel mai frumos vis al meu l-aș picta în culori pale. Aceste nuanțe mă liniștesc și mă aduc în armonie cu mine însumi. Pentru a picta Republica Moldova, mi-ar ajunge toate culorile toamnei! Iubesc toamnele Moldovei, sunt astfel de parcă. Nicăieri nu ar mai fi așa și nicăieri nu te-ai mai simți așa cum la tine acasă toamna”, este de părere Daria.

Spiritul de observație – cheia în pictură

„Dorință, sârguință și spirit de observație – acestea ar fi unele dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le dezvolte un pictor. Cel mai important este să ne ascultăm pe noi, instinctul nostru, căci el mereu știe mai bine ce și cum să facem. Unele talente nici de școală nu au nevoie. Dacă ești foarte insistent și lucrezi asupra visului tău, vei reuși negreșit!”, îi încurajează în final pe toți tinerii pictorița.