Astăzi este o aniversare importantă în lumea culturală. Celebra pictoriță basarabeană Valentina Rusu Ciobanu împlinește astăzi nobila vârstă de 101 ani. Talentul, sinceritatea estetică și cromatica îndrăzneață, au făcut să devină cea mai cunoscută pictoriță din Moldova. Potrivit art.com ea este cea care a pus bazele școlii superioare de arte plastice de la Chișinău. 

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii ’50, iar printre acestea se numără picturile „Fată la fereastră”, „La bal mascat” și „Tinereţe”. Iar succesul cel mai mare i-a fost adus de compoziția „La joc”, realizată în 1957.

Conform scena9.ro cam pe la 70 de ani, Valentina a început să aibă probleme cu vederea, atunci a și încetat să picteze. Asta i-a schimbat și relația cu lucrările sale și cu pictura: „Acuma nimic nu-mi mai e drag, eu nu le mai văd. Dar când lucram, îmi erau dragi toate”, a spus Valentina pentru sursa citată. 

Deși s-a născut și a locuit în Chișinău cam toată viața, Valentina Rusu Ciobanu a trăit în trei țări: s-a născut în România, și-a petrecut tinerețea în Uniunea Sovietică și de 30 de ani trăiește în Republica Moldova.

Foto: diez.md

În această zi, de 28 Octombrie Valentina a primit mesaje de felicitare atât de la Ministerul Culturii al Republicii Mol0dova, Sergiu Prodan, cât și de la Președinta Maia Sandu: 

„Gânduri bune și urări de întremare doamnei Valentina Rusu-Ciobanu, care împlinește azi 101 ani. Artista a traversat epocile cu multă seninătate și ne-a arătat cum poți trece cu limpezime prin vremuri tulburi. La mulți ani”, a scris Maia Sandu pe pagina de Facebook. 

„Îmi amintesc tablourile Valentinei Rusu Ciobanu văzute cu diverse ocazii încă în adolescența și tinerețea mea. Mai ales cele în care apăreau chipurile unor scriitori sau artiști cunoscuți – Grigore Vieru, Ion Druță, Ion Constantin Ciobanu, Dumitru Fusu, Aureliu Busuioc – se memorizau impresionând prin culoare, dar mai ales prin forme, prin elementele de pictură naivă și prin detaliile încifrate. Acum realizez că erau atât de diferite pe fundalul celorlalte tablouri cu care intram în contact la ore sau în excursii la muzee. Mi s-a întipărit pe retina ochilor și tabloul de proporții, expus cândva la Muzeul de Arte din Casa Herța, numit «Prietenie» (1974), și pe care îl asociam cu viața studențească. Era mai curând expresia unui ideal al vieții studențești, tinerii din acel tablou aveau un aer foarte occidental, și ca expresie spirituală, și ca ținută vestimentară, era ceva ce ne doream, într-o perioadă în care blugii erau un produs interzis în comerțul sovietic. Astăzi putem veni oricând la un mic dejun, expus în sala principală a Muzeului de Artă al Moldovei. Fără îndoială, creația Valentinei Rusu Ciobanu ne-a marcat pe mulți – inconștient în anii fragedei tinereți, asumat și conștientizat, în anii maturizării noastre artistice. Realizez că sunt un om fericit, alături de cei din generația mea, căci avem șansa să fim contemporani și să cunoaștem un om deosebit, o artistă de imensă valoare, cu adevărat de legendă, care ne inspiră prin destinul ei, prin demnitatea, curajul și dragostea cu care și-a valorificat talentul și l-a împărțit cu cei dragi”, subliniază Sergiu Prodan, ministrul Culturii.

Vezi aici biografia Valentinei Rusu Ciobanu: 

La mulți ani din partea echipei Ea.md!