O simplă răceală în perioada rece a anului trage după ea și unele consecințe. De la dispoziția proastă până la utilizarea unor preparate medicamentoase.

Una din primele simptome ale răcelii este nasul înfundat. Senzația greu de suportat când nu poți respira normal.

Pentru a scăpa de această problemă deseori se utilizează picăturile sau spray-urile de nas. Pentru a respira cu ușurință unii le utilizează timp îndelungat. Acestea fiind utilizate dimineața, seara, și chiar pe tot parcursul întregii zile duc la urmări grave care dau peste cap toate activitățile omului. Trecerea de la unele picături mai slabe la cele mai puternice se face rapid și inconștient de urmări.

Din spusele farmaciștilor numărul acestor persoane care au devenit dependente de picăturile de nas este în creștere. Cel mai alarmant însă este faptul că prin rândul acestor persoane se numără mulți adolescenți. Aceste persoane utilizează aceste preparate pe tot parcursul anului, fie vară fie iarnă.

Această dependență are denumirea de „sindromul picăturilor de nas” și se descrie prin următoarele probleme grave care le creează.

Pierderea mirosului, care este denumită de către medici ca fiind dependență medicamentoasă. În timp spray-urile și picăturile nazale utilizate atrofiază mucoasa care simte mirosul. Cu trecerea timpului se poate pierde și gustul.

Majoritatea oamenilor însă aleg să cumpere ani la rând aceste picături decât să se adreseze unui medic. Medicii însă trag un semn de alarmă asupra acestor preparate care conțin substanțe precum xilometazolina, oxymetazolina sau efedrina. Efectele secundare ale acestora sunt: anxietatea, tremurul, creșterea tensiunii arteriale, insomniile și chiar stările de agitație.

Persoanele care se confruntă cu această problemă foarte bine știu cât de mult le îngreunează activitățile zilnice această dependență.

Natura, ca de fiecare dată are remediile ei și o alternativă. Apa de mare ajută la eliminarea rezidurilor și a alergiilor. Utilizarea unor plante medicinale, precum mușețelul cu proprietățile lui dezinfectante și emoliente, prin infuzie, cu ajutorul inhalațiilor vă poate ajuta să aveți un somn liniștit.

Țineți minte! Picăturile și spray-urile de nas se utilizează maxim 4-5 zile consecutiv, de 1-2 ori pe zi sau doar înainte de culcare. Nu uitați că natura niciodată nu minte, bazați-vă pe ea.

Autor: Viorica Cioară, stagiară

Distribuie articolul: