Piața imobiliară din Moldova se află într-o ascensiune majoră. Datorită migrației spre mediul urban a crescut și cererea de locuințe, astfel că dezvoltatorii imobiliari au ridicat noi complexe rezidențiale. Investițiile din ultimii ani au făcut ca în 2019 să se înregistreze un număr record de vânzări în piața imobiliară. Faptul că firmele de construcții continuă să investească este evidențiat și de datele furnizate de Biroul Național de Statistică.

„Pe tipuri de imobilizări corporale, în ianuarie-iunie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, a crescut volumul investiţiilor la construcțiile inginerești cu 40,8%, la clădirile nerezidențiale cu 30,7%, la mijloacele de transport cu 24,9%, la clădirile rezidențiale cu 20,3%, la maşini, utilaje, instalaţii de transmisie cu 20,0%”, informează BNS. 

Potrivit aceleiași surse, „pe elemente de structură a lucrărilor executate, în ianuarie-iunie 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018, a crescut volumul lucrărilor de reparații capitale cu 34,1%, de întreținere şi reparații curente cu 24,7%, de construcții noi cu 22,5%. În ianuarie-iunie 2019, lucrările de construcții noi rămân în continuare cu cea mai mare pondere – 54,4%, din volumul total al lucrărilor realizate”

Ansambluri rezidențiale noi în Chișinău 

Pe site-ul Korter.md, printre cele mai populare complexe rezidențiale din Chișinău se numără: Complex Valea Morilor, Complex Liviu Deleanu, Paris ClubHouse, Complex Rezidențial Hermes. 

Complex Valea Morilor este situat pe strada Ciocîrliei nr. 1-a, 4/3. În cadrul acestuia pot fi achiziționate apartamente cu 2, 3 sau 4 camere, cu suprafețe cuprinse între 54 și 165 mp. Prețurile pornesc de la 850 de euro/mp, astfel că un apartament cu două camere și cu o suprafață între 54-98 mp costă minimum 46.665 euro. 

Complex Liviu Deleanu a fost dat în folosință în cursul anului 2019 și este alcătuit din apartamente cu 1, 2, 3 sau 4 camere. În cadrul acestuia mai sunt disponibile locuințe de vânzare cu prețuri ce încep de la 650 euro/mp. Apartamentele au suprafețe diferite, astfel că clienții pot alege dintre locuințe ce au între 47 și 112 mp. Un apartament cu două camere în cadrul acestui complex rezidențial poate avea o suprafață între 73-77 mp, iar prețul pornește de la 47.775 euro. 

Complex Rezidențial Hermes și Paris ClubHouse se află în plin proces de finalizare, primul dintre ele urmând a fi dat în folosință în trimestrul 3 al acestui an, iar celălalt spre sfârșitul anului. Ambele au tarife asemănătoare, la Hermes prețurile încep de la 720 euro/mp, în timp ce la Paris ClubHouse de la 750 euro/mp.

Totodată, de precizat și faptul că în prima jumătate a anului 2019 au fost finalizate cu circa 30% mai multe locuințe față de perioada similară a anului 2018. 

Pentru a studia oferta completă a noilor complexe locative în Chișinău, accesează Korter.md. Aici vei putea găsi detalii despre construcții, materiale folosite, schițe ale complexelor și locuințelor, dar și detalii despre împrejurimi și prețuri. Tot aici poți urmări și evoluția lucrărilor la șantierele ansamblurilor rezidențiale noi, dar și imagini panoramice cu acestea.

P