Cu toții așteptăm să se încheie această perioadă nefastă prin care trece întreaga omenire. Vești bune vin din partea companiei Pfizer, care testează un medicament care ar putea fi remediul pentru pandemia generată de COVID-19 chiar în acest an, scrie  Stirileprotv.ro.

Potrivit unor informații publicate de Daily Telegraph și citate de Times of Israel, testarea acestei pastile se desfășoară în două locații Pfizer, una în SUA și cealaltă în Belgia, iar în proces sunt implicați până la 60 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Procesul va fi împărțit în trei etape, timp de 145 de zile, cu 28 de zile în plus pentru „screening și dozare”, conform raportului, iar unii participanți să doarmă câteva nopți în locațiile Pfizer.

„Dacă vor ajunge în această etapă, vor fi chiar optimiști. Întrebarea principală va fi cum este tolerat acest medicamentul”, a declarat pentru Telegraph Penny Ward, profesor în medicină farmaceutică la King’s College din Londra, care a contribuit la dezvoltarea Tamil, un tratament antiviral împotriva gripei.

Prima fază va analiza cât de bine este tolerat noul medicament și dacă există „efecte secundare semnificative și cum se simt oamenii după administrarea acestuia”, conform documentelor Pfizer citate de presa britanică. Următoarea fază va include doze multiple, în timp ce a treia va analiza influența consumului de alimente. Pentru acea parte, participanții ar putea primi instrucțiuni cum ar fi să consume un mic dejun bogat în grăsimi: „două ouă prăjite în unt, două fâșii de slănină de porc, două felii de pâine prăjită cu unt, cartofi și lapte integral” – iar toate acestea trebuie consumate în 20 de minute.

Voluntarii au fost avertizați că medicamentul a fost testat până acum doar pe animale, potrivit documentelor Pfizer. Unul dintre documente avertizează: „Siguranța medicamentului a fost studiată la animale. În aceste studii efectuate pe animale nu au fost identificate riscuri semnificative sau elemente de siguranță, iar medicamentul studiat nu a provocat efecte secundare la niciunul dintre nivelurile de dozare care vor fi utilizate în studiile clinice”.

În cazul în care studiile nu vor constata existența unor efecte secundare, medicamentul ar putea continua să fie testat pe cei care au fost expuși la coronavirus. În centrul cercetării se află o moleculă antivirală creată în laborator, PF 07321332, un inhibitor care împiedică reproducerea virusului în nas, gât și plămâni. Inhibitorii sunt o parte esențială a tratamentului pentru pacienții cu HIV, deși medicamentele pot avea efecte secundare pe termen lung. Legăturile cu HIV vor fi, de asemenea, examinate în cadrul studiilor, în condițiile în care participanților li s-au administrat doze de ritonavir, un medicament antiviral utilizat în tratamentul HIV care va contribui la creșterea cantității de PF-07321332 din sângele participanților.

Mikael Dolsten, șef și președinte al cercetărilor la nivel mondial la Pfizer, a declarat într-o declarație oficială luna trecută că molecula a fost concepută „ca o terapie orală potențială, care ar putea fi prescrisă la primul semn de infecție, fără a fi nevoie ca pacienții să fie spitalizați sau în îngrijirea critică”.