Rezultate îmbucurătoare în domeniul medical. Pfizer a confirmat marți, 14 decembrie, că pastila sa anti-COVID-19 – Paxlovid – reduce cu aproape 90% riscul de spitalizare şi de deces la persoanele cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, când este luată încă primele zile de la apariţia simptomelor. Aceste rezultate se bazează pe studiile clinice realizate în rândul a 2.224 de persoane şi confirmă ceea ce fusese anunţat la începutul lunii noiembrie.

Participanţii la studiu erau nevaccinaţi şi prezentau un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19. Nu au fost înregistrate decese în rândul persoanelor care au primit tratamentul. Pfizer precizează că tratamentul său antiviral ar trebui să fie eficient împotriva variantei Omicron. „Aceasta subliniază potenţialul acestui medicament candidat de a salva vieţile pacienţilor din întreaga lume. Variantele îngrijorătoare, precum Omicron, au exacerbat nevoia de opţiuni de tratament accesibile pentru cei care contractează virusul”, a declarat Albert Bourla, preşedintele Pfizer, într-un comunicat.

În analiza finală a tuturor pacienților înscriși în EPIC-HR, a fost observată o reducere cu 89% a spitalizării sau a decesului cauzat de COVID-19, după ce o parte din pacienți au fost tratați în decurs de trei zile de la debutul simptomelor, ceilalți fiind tratați cu placebo. Respectiv, doar 0,7% dintre pacienți tratați cu antiviralul produs de companie, au fost internați în cele 28 de zile de la debutul simptomelor (5 din 697 dintre pacienți fiind internați, fără niciun deces), în comparație cu pacienții care au primit placebo, numărul celor internați fiind de 6,5% (44 din 682 fiind internații, înregistrându-se 9 decese).

Antiviralul Paxlovid acţionează prin reducerea capacităţii unui virus de a se replica, încetinind astfel boala. Aceste tratamente reprezintă o completare cheie a vaccinurilor împotriva COVID-19, mai ales pentru că sunt foarte uşor de administrat, putând fi luate acasă, cu un pahar mare de apă.

Dacă va fi autorizat sau aprobat, Paxlovid va fi administrat în doză de 300 mg (două comprimate de 150 mg) de nirmatrelvir cu un comprimat de 100 mg de ritonavir, administrat de două ori pe zi timp de cinci zile. O cutie conține cinci blistere de Paxlovid, sub formă de comprimate de nirmatrelvir ambalate împreună cu comprimate de ritonavir, care asigură toate dozele necesare pentru un curs complet de tratament de cinci zile.

Mai multe detalii despre studiu găsiți pe pfizer.com.