Închise pentru mai bine de șase luni, grădinițele publice au fost în cele din urmă redeschise pe 1 septembrie, în condiții cu totul noi în contextul pandemiei de COVID-19, scopul fiind asigurarea unui mediu sigur pentru copii. Totuși, noile prevederi dispuse de autorități educatorilor nu par să fie agreate de aceștia, cei din urmă reproșând faptul că au fost ignorați constant în cadrul procesului decizional.

Mai mult, aceștia au inițiat și o petiție online în care solicită ca instituțiile să fie asigurate cu elemente moderne de instruire, revizuirea programului de muncă și echipamente de protecție pentru educatori, notează AGORA.

Astfel, în manifestul făcut public se menționează că majoritatea educatorilor sunt de acord și optează pentru o redeschidere și activitate a grădinițelor în condiții normale. Totuși, aceștia e arată nemulțumiți de faptul că s-ar crea condiții ce ar favoriza părinții și copii, dar nu și cadrele didactice.

Autoarea petiției, Elena Mînăscurtă, vine cu patru solicitări principale:

1. Asigurarea instituțiilor cu laptop-uri, table interactive, printer, conexiune la internet din bugetul statutului pentru toate instituțiile de învățământ.

„Dotarea cu calculatoare va simplifica și munca educatorului, scutindu-l din a completa zeci de foi și proiectări zilnice. Acest lucru se poate automatiza fiind realizat la calculator”, se menționează în petiție.

2. Asumarea cheltuielilor de către stat în instituțiile publice de educație, pentru a nu fi puși în situație de a cerși de la părinți. 

„Autoritățile ne dotează cu detergenți, dar nu și cu căldări, mopuri. Astfel, suntem puși n situație de a cere părinților să le procure. Sunt o mulțime de cheltuieli, pe care statul nu le acoperă. Banii alocați de stat, Primărie, nu întotdeauna ajung la punctul final – la instituții”, se mai menționează în manifest.

3. Dotarea cu echipamente de protecție în perioada de activitate post-COVID-19.

„Autoritățile au luat în calcul siguranța copiilor, care este primordială, dar au uitat de educatori, care, sunt și ei acum în prima linie. Am fost dotați cu două măști de protecție reutilizabile pentru toată perioada post-COVID-19 și câte o pereche de mănuși pe săptămână. De ce nu s-a asigurat testare gratuită a cadrelor didactice înainte de redeschiderea insituțiilor, cum s-a făcut în alte țări?”, întreabă retoric autorii.

4. Revizuirea orarului de muncă a cadrelor didactice și achitarea orelor de lucru suplimentare care sunt folosite pentru activitatea online. 

Petiția a adunat deja peste 300 de semnături. Totodată, postarea publicată pe grupurile pedagogilor din Chișinău a adunat multe aprecieri și comentarii din partea cadrelor didactice, care susțin revendicările formulate, mai ales în ceea ce ține de salarizare, ajutor material, reducerea birocrației și dotarea cu calculatoare. Educatorii menționează că dacă nu vor fi auzite și soluționate doleanțele lor, vor recurge la proteste stradale pentru a arăta cât este de gravă problema din sistemul de educație timpurie.

Amintim că, în urma deciziei Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică din 21 august, școlile și grădinițele din țară și-au reluat activitatea din 1 septembrie. Inițial, s-a decis că picii care vor merge la grădinițe se vor întoarce în instituții gradual, în funcție de situația epidemiologică din localitate sau sector. Regulamentul prevedea redeschiderea cu 1-3 grupe de copii cu vârsta de cinci, șase și șapte ani, micșorate ca număr per grupă.

De menționat că regimul de activitate a instituțiilor de învățământ este decis de fondator, adică autoritatea publică locală. La Soroca, spre exmplu, aleșii locali au decis ca grădinițele să fie închise până pe 14 septembrie, ca urmare a creșterii, în ultimile zile, a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

În capitală, la 1 septembrie, puțin peste 5.000 de copii au mers la grădiniță. Dintre aceștia, 3.640 au vârsta cuprinsă între 6-7 ani, 1.311 – între 5-6 ani, iar 56 de copii sunt cu cerințe educaționale speciale. În total, 511 grupe și-au reluat activitatea.

De luni, 7 septembrie, grădinițele din Chișinău activează în intervalul orelor 7.30 – 17.30. Instituțiile preșcolare pot fi frecventate de copii cu vârsta de 4 – 6,5 ani.

Pe 3 septembrie, Cabinetul de miniștri a decis alocarea a 31 de milioane de lei pentru asigurarea cu dezinfectanți a instituțiilor de învățământ în anul de studii 2020-2021. Totodată, Guvernul a alocat suma de 105 milioane de lei pentru achitarea salariului cadrelor didactice care vor activa cu peste 1,5 normă didactică.