Luna iulie a lăsat impresii profunde și o experiență inedită pentru 160 de băieți și fete din Moldova. Un program de tabără de trei zile pentru copiii de la vârsta de 9 până la 18 ani a fost desfășurat în comuna Zîmbreni, Ialoveni și în gimnaziul „Grigore Vieru” din orașul Ialoveni în perioada 11-13 iulie. Acest program educațional se desfășoară în țara noastră de mai bine de 10 ani, fiind un parteneriat cu Școala de Băieți din orașul Abingdon, districtul Oxfordshire, Marea Britanie și este coordonat și facilitat de A.O. „Agape”.

Grupul sosit din Marea Britanie a fost format din 14 adolescenți cu vârsta de 17-18 ani și trei profesori a Școlii din Abingdon, cu toții având menirea să motiveze și să inspire participanții taberelor de la noi. Aceștia i-au ajutat pe cei peste 160 de elevi să cunoască și dezvolte abilități pentru viață, le-au oferit din experiența lor și au făcut cunoștință cu poporul nostru și tradițiile sale.

Elevii moldoveni au avut oportunitatea să participe în ateliere pe interese: limbă engleză, artă și sport. În cadrul acestora ei și-au exersat abilitățile de comunicare și înțelegere a limbii engleze, au practicat sportul și s-au descoperit prin desen. Programul de trei zile din Moldova a continuat în România, la cabana „Miorița” din zona Lacului Roșu. Acolo elevii au diversificat și mai mult activitățile: au învățat să cânte la fluier, au creat scurte filmulețe pe diverse teme, au construit poduri și „nave spațiale”, lucrând în echipe. Activitățile multiple au fost dublate de concursuri în stil britanic: „treasure hunt”, „the floor is lava”, etc. Elevii moldoveni și cei englezi au putut să se cunoască mai bine și în timpul drumețiilor pe care le-au organizat în împrejurimi.

20232799_1327283070718265_7838010357268376766_o

20229418_1327283270718245_6950359441511115324_n

Că rezultat al acestei frumoase experiențe, participanții din Republica Moldova și cei veniți din Marea Britanie au organizat în ultima seară evenimentul „Lacul Roșu are Talente”, unde au cântat, au dansat și au făcut totalurile activităților realizate pe parcursul timpului petrecut împreună. S-au simțit bine, au interacționat, stabilind legături care au făcut despărțirea să fie grea, însă poate cel mai important – au învățat lucruri utile pentru viață.

tabara abington

„În contextul continuității colaborării, copiii din Republica Moldova au avut șansa la o educație non-formală în stil britanic, au petrecut timpul liber într-un mod util și captivant, au stabilit conexiuni concrete cu vorbitori nativi de engleză, ceea ce va creste motivația pentru studierea limbii engleze și pe mai departe. De remarcat faptul că anume dezvoltarea abilităților de interacțiune interpersonală pentru participanți va duce la construirea unor personalități încrezătoare, implicate, motivate să facă și ei o schimbare în bine în societatea noastră – acestea fiind și valorile promovate și încurajate de echipa A. O. “Agape”, care a avut un rol substanțial la desfășurarea acestui program”, a remarcat Olesea Jechiu, profesoară de limba engleză la Liceul Teoretic Zîmbreni și una dintre co-organizatoarele taberei din localitate.
Foto: Olesea Jechiu

Distribuie articolul: