După ce în spațiul public s-a discutat intens despre presupusele modificări ale Codului urbanismului și construcțiilor, care ar interzice persoanelor fizice să își construiască case, documentul a fost completat cu un nou alineat, iar varianta finală a fost adoptată de Parlament în a doua lectură, scrie zdg.md.

 

După cum a explicat anterior pentru ZdG unul din autorii proiectului, Vasile Grădinaru, zvonurile precum că doar companiile de construcții pot efectua lucrări de construcții au apărut după ce articolul 165 al Codului a fost interpretat greșit. Astfel, acesta a spus că va cere Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să-i dea „o altă formulare mai clară, ca să nu se speculeze”.

Astfel, în varianta finală, adoptată în luna martie de Parlament, se propune completarea Articolului 165 cu următorul aliniat:

„Persoanele fizice pot executa:

(…) d) lucrările de construcții, de reconstrucție, de reparații, de desființare executate, sub supravegherea unui diriginte de șantier atestat, la casele individuale cu regimul de înălțime de până la 3 etaje, amplasate pe teren proprietate privată și destinate pentru una sau două familii, precum și la anexele gospodărești ale acestora”.

Prin urmare, reiese că casele individuale mai mici de trei etaje pot fi construite de către persoanele fizice, însă doar sub monitorizarea unui diriginte de șantier.

Cine sunt diriginții de șantier și care a fost necesitatea introducerii acestei prevederi?

Potrivit lui Sergiu Bejan, expert tehnic atestat în domeniul arhitecturii, dirigintele de șantier poate fi atât o persoană juridică, cât și una fizică. Important e ca acesta să dețină certificatul de atestare tehnico-profesională.

„Acest specialist aduce niște norme de calitate și siguranță în execuții. El știe cât beton, câtă armătură pe metru pătrat este necesară. (…) Cel care construiește pur și simplu încheie un contract de consultanță, de supraveghere cu un diriginte de șantier care îi spune „Pune atâta armătură, pune atâta beton”. Adică aducem o notă de siguranță în execuție, atât”, a explicat Bejan pentru ZdG.

 

În cadrul Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a fost întocmită o comisie specializată, care emite certificatele de atestare diriginților de șantier, a menționat pentru ZdG Alexei Boșneaga, expert tehnic în cadrul Oficiului Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe. „Diriginții de șantier și responsabili tehnici sunt atestați de această comisie, ei primesc o legitimație, un certificat de atestare cu o ștampilă”, a precizat el.

Potrivit datelor de pe site-ul Oficiului Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe, un diriginte de șantier trebuie să posede studii superioare corespunzătoare domeniului solicitat, să aibă o activitate de execuţie de cel puţin 3 ani pentru diriginte de șantier și una de 5 ani pentru responsabil tehnic în domeniul solicitat pentru atestare, inclusiv ultimul an de activitate în acest domeniu.

Pe același site poate fi accesată lista cu toți diriginții de șantier atestați de la noi din țară. Până la data de 31 martie 2025, 1018 de diriginți de șantier au fost atestați.

 

Distribuie articolul: