Ultima lună de vară, aduce pe cerul nopţii cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare (ploaie de meteori) de peste an – Perseidele – un fenomen astronomic spectaculos, care poate fi observat, cu ochiul liber, începând cu sfârşitul lunii iulie, dar care va avea cea mai mare intensitate în perioada 11 – 13 august.

În fiecare an, la un anumit moment, orbita Pământului traversează nori de praf lăsaţi de comete, numiţi “roiuri de meteori”, pe care le percepem ca “ploi de stele căzătoare”.

Perseidele sunt un roi de meteori proveniţi de la cometa Swift-Tuttle, având dimensiuni care variază de la cea a unui grăunte de nisip, până la cea a unui bob de mazăre, se deplasează cu o viteză de aproximativ 58 kilometri/secundă ( 210.000 kilometri/oră) şi ard în atmosferă la o înălţime de peste 80 de kilometri de Terra.

Când şi cine a descoperit Perseidele?

Numele ploii de stele căzătoare din august – Perseide – provine de la Constelaţia Perseus, a fost descoperită încă din antichitate, de către Ptolemeu. Perseidele au fost sesizate pe cerul nopţii încă din anul 36, de chinezi, şi din anul 811, în Europa, dar observaţii sistematice asupra acestora s-au făcut din 1779.

Cometa Swift –Tuttle, cu un diametru de circa 10 kilometri, a fost descoperită în 1862, de către astronomii Lewis A. Swift şi Horace Parnell Tuttle şi “redescoperită”, în 1992, de către alţi doi astronomi – Tsuruhiko Kiuchi şi Gary W. Kronk – care au mai găsit şi informaţia că aceasta fusese identificată, de fapt, de către astronomii chinezi, încă din anul 68 i.Hr.

Sfaturi pentru un specatacol stelar desăvârșit

Cei care vor să se bucure de spectacolul Perseidelor din 11 – 13 august 2022 (dar şi în zilele de dinainte şi după, până spre sfârşitul lunii) trebuie să aleagă un loc cu cât mai puţină poluare luminoasă, iar privirea să fie îndreptată aproximativ la 50 de grade deasupra orizontului, spre nord-est. De asemenea, dacă stelele Carului Mare se văd clar pe cer, acesta este un indiciu că locul este potrivit pentru a vedea şi Perseidele.

Strălucirea ploii de stele din 2022 ar putea fi diminuată de Luna Plină din 12 august, dar acest impediment poate fi depăşit dacă stăm cu spatele la Lună sau alegem un loc care să estompeze lumina selenară (un apropierea unui copac, a unei clădiri mai înalte etc.).

Distribuie articolul: