Pereți jerpeliți, bănci vechi și scaune deteriorate. Este peisajul cu care o instituție de învățământ din capitală îi așteaptă pe elevii din clasa întâi. După ce pe o rețea de socializare un filmuleț video prin intermediul căruia și-a exprimat indignarea și dezamăgirea față de condițiile în care vor studia copiii la un liceu cu profil sportiv din sectorul Ciocana, jurnaliștii AGORA.md au fost la fața locului pentru a vedea cum stau lucrurile de fapt. 

Începând cu data de două septembrie sala de studiu va găzdui aproximativ 28 de pici care vor veni în clasa întâi. Managerul instituției spune că lucrări de reparație în această clasă au fost făcute acum trei ani. Între timp, aici s-au ținut lecții de educația fizică în teorie, muzică dar și arta plastică.

Managerul instituției ne-a asigurat că ferestrele vor fi schimbate cu unele mai moderne și mai rezistente. Totuși, directoarea recunoaște că nu este sigură că acest lucru va fi posibil până pe 2 septembrie.

„Deja s-a discutat cu agentul economic referitor la ceea ce ține de instalarea geamurilor termopan, o să încercăm să soluționăm și problema cu băncile reglabile. Nu pot să spun cu certitudine că reușim până pe data de 2 septembrie”, a spus directoarea.

Elena Frunză a precizat că în cazul în care lucrările nu se vor încheia în timp util, se vor găsi alte soluții:

„În cazul în care nu se reușește, copiii vor frecventa în altă sală de clasă din ciclul gimnazial”.

Totuși, spune managerul, starea în care se află sala de studiu este „meritul” elevilor.

„Dacă ne uităm atent, nu profesorii au făcut acest dezastru, ci tot copiii noștri, nu ai altcuiva. Așa îi educăm, așa îi avem”, a declarat Elena Frunză.

Anual, Liceul cu profil sportiv are un buget de 11 milioane 444 de mii de lei.  Managera instituției spune că cea mai mare parte din bani se duc pentru salarii și cheltuieli de întreținere.

Directoarea susține că, în prezent, liceul funcționează cu resurse în minus. Chiar și așa, Elena Frunză ne-a asigurat că nu toți elevii care vin în clasa întâi vor studia în condiții precare. Unii, susține directoarea, au parte de săli modernizate.

De cealaltă parte, directorul Asociației „Părinți Solidari”, spune că problema este în lipsa unei comunicări eficiente dintre părinți și cadrele didactice.

„Să vii cu două săptămâni înainte de școală și să găsești așa o sală. Evident că nu a fost comunicare cu părinții și nu li s-a spus că se vor face reparații. Reparația trebuia să fie începută deja, mai ales că avem sărbători înainte și a mai rămas o săptămână până la începerea noului an școlar”, a declarat Ala Revenco.

Revenco susține că administrația școlii a început reparația abia după ce pe Internet a apărut un filmuleț care arăta starea dezastruoasă a sălii de studiu.

La liceul cu profil sportiv din sectorul Ciocana își fac studiile 691 de elevi.

Sursa: AGORA