Foarte multă lume are tendința de a confunda peptidele cu proteinele. Ce sunt aceste curioase componente despre care tot auzim că au efect de menținere a tinereții tenului?

Peptidele sunt niște lanțuri scurte de aminoacizi care au drept rol susținerea formării unor proteine vitale pentru piele. De exemplu, colagenul este o proteină construită din trei lanțuri de polipeptide care, fiind incluse în rutina de îngrijire, stimulează pielea să producă mai mult colagen.

Corpul uman produce peptide în mod natural, dar fiindcă știința nu stă pe loc, s-au descoperit peptidele ce pot fi create în condiții de laborator. Aceste peptide artificiale le mimează pe cele produse independent de către organism.

Pun pariu că dacă ai intra într-un magazin de produse de îngrijire cosmetologică și ai cere un produs de stopare a îmbătrânirii pielii, consultantul neapărat îți va recomanda ceva ce are pe lista de ingrediente peptidele. De ce sunt ele atât de populare în produsele de îngrijire a tenului?

Moleculele proteinei de colagen sunt prea mășcate pentru a se absorbi eficient în piele, dar peptidele de colagen se absorb rapid în epidermă și au o mulțime de beneficii pentru piele.

Peptidele susțin bariera protectoare a pielii. Cu alte cuvinte, bariera protectoare a pielii este un scut contra bacteriilor, a toxinelor, a poluării și radiațiilor ultraviolete. În urma poluării, a fumatului sau a lipsei de odihnă, bariera protectoare are de suferit. Peptidele ajută la refacerea acesteia.

Peptidele reduc ridurile fine. Peptidele de colagen au efectul de refill asupra pielii și buzelor, de aceea produsele ce conțin peptide sunt folosite pe larg în lupta cu primele semne ale îmbătrânirii.

Conferă elasticitate pielii. Pe lângă producerea colagenului, peptidele stimulează și producerea fiebrelor de elastină – o altă proteină importantă a pielii. Datorită elastinei, pielea arată fermă și suplă.

Sunt eficiente în combaterea acneei. Unele tipuri de peptide au proprietăți antimicrobiene, fiind eficiente în lupta cu acneea. Peptidele tratează inflamația și reduc roșeața, tenul devenind luminos și curat.

Cum să alegi corect produsele cosmetice care conțin peptide?

Optează pentru acele tipuri de produse ce au un contact prelungit cu pielea. Spumele sau gelurile de spălare sunt imediat clătite cu apă, dar cremele și serumurile rezistă mai mult timp pe piele și au șanse mai mari să pătrundă în straturile mai adânci ale dermei.

Citește atent lista ingredientelor. Vezi pe ce loc din listă se află peptidele. Dacă se află la începutul listei, înseamnă că produsul dat conține o concentrație mai mare de peptide. La fel, există combinații de componente cosmetice în care peptidele funcționează mai eficient.

Peptidele funcționează sinergetic mai bine în tandem cu ingrediente active precum Vitamina C, acidul hialuronic, coenzima Q10 sau retinil palmitatul. Să combini peptidele cu acizii hidrozi AHA sau BHA este neeficient, căci acidul va reduce acțiunea peptidelor.

Ce fel de peptide poți utiliza?

Peptidele de semnalizare și cele purtătoare. Primele stimulează producția de colagen și elastină, iar cele purtătoare facilitează absorbția mineralelor în piele.

Peptidele inhibatoare de enzime. Această categorie de peptide încetinește scindarea proteinelor de colagen la nivelul pielii.

Peptidele cu rol neurotransmițător. Acestea, asemeni botoxului, previn contracțiile musculare din cauza cărora apar ridurile mimice.

Peptidele pot fi obținute și în baza unei diete ce conține proteine. Alimentele bogate în peptide sunt ouăle, laptele, peștele și fructele de mare, carnea, ovăzul, leguminoasele, semințele de in.

Peptidele au multe beneficii pentru ten, dar și pentru sistemul osos și muscular, deci este mai mult decât binevenit să le introduci atât în alimentație, cât și în rutina de îngrijire a tenului.

Distribuie articolul: