Cafeaua turcească este una dintre cele mai autentice delicatese pe care le poți încerca în Turcia iar asta datorită aromei și metodei speciale de preparare. Pe tot teritoriul țării, cafeaua nu este doar o simplă băutură ci un simbol al ospitalității și prieteniei. În mod corespunzător, UNESCO a inclus cafeaua turcească pe lista „Patrimoniului Cultural Imaterial” în 2013. De atunci, anual pe data de 5 decembrie se celebrează „Ziua Mondială a Cafelei Turcești”.

Sosirea în ținuturile turcești

Cafeaua a ajuns pentru prima dată la palatul sultanului Suleiman din İstanbul prin Yemen, în timpul Imperiului Otoman. Maeștrii bucătari de la palat au dezvoltat o nouă tehnică de preparare. Cafeaua turcească își ia numele de la această metodă de gătit inventată de turci. Fiind apreciată la curtea regală, ulterior s-a luat decizia să ajungă și pe străzilede la İstanbul. În secolul al XVI-lea, au început să se deschidă cafenele publice, unde oamenii socializau savurând cafeaua. Comercianții au început să transporte boabe de cafea către ținuturi îndepărtate, iar diplomații și oficialii europeni au introdus cultura cafelei în țările lor.

O tradiție înscrisă în cultura turcească

Cafeaua turcească a devenit parte integrantă a culturii turcești de-a lungul secolelor. Însă, ce o face unică este metoda de preparare, care a rămas neschimbată. Pentru o cafea turcească, trebuie ca boabele de cafea să fie foarte fin măcinate. Cafeaua este apoi preparată într-un vas cu mâner lung cu gură pentru turnare, denumit în turcă „cezve” și servită ulterior în cești mici. În ceea ce privește zahărul, oamenii pot opta între cafea simplă, ușor îndulcită sau dulce.


Cafeaua turcească este servită tradițional alături de un paharde apă și de rahat turcesc. Apa îi ajută pe băutori să își reîmprospăteze papilele gustative și să savureze în continuare aroma cafelei. Cafeaua este atât de adânc înrădăcinată încultura turcească încât până și „kahvaltı”, cuvântul turcesc pentru micul dejun, se traduce direct prin „masa dinaintea cafelei”. În Türkiye, mereu există un motiv pentru a bea cafea. După fiecare masă, cafeaua este consumată ca digestiv și însoțește conversațiile cu prietenii sau vizitele la domiciliu. În cadrul acestor discuții sincere, ghicitul în cafea este un obicei turcesc distractiv asociat cu cafeaua turcească. Turcii își întorc ceștile de cafea pentru a interpreta formele rămase pe zaț, dacă au timp liber. Este un ritual amuzant de a interpreta imaginile din ceașcă împreună cu prietenii. Servirea cafelei turcești este, de asemenea, inevitabilă în ocazii speciale, de la sărbători religioase la logodne.

Varietăți de cafea turcească pentru gurmanzi

Deși cafeaua turcească obișnuită este consumată zilnic înîntreaga țară, există numeroase varietăți în fiecare regiune. De exemplu, în regiunea Egeeană, unde sunt mulți copaci de mastic, cafeaua turcească se prepară cu gumă de mastic.

Cafeaua Menengiç, fără cofeină și cu o aromă mai fructată, este o delicatesă locală la Gaziantep. Aceasta este realizată din boabe de fistic, originare din sud-estul Turciei.


În mod similar, cafeaua mırra este adorată în orașele sud-estice precum Mardin și Șanlıurfa. Mırra este una dintre cele mai tari cafele din lume și este servită în cești mici, fără toarte.

Pentru cei care preferă o cafea mai ușoară, cafeaua măcinată manual, numită „dibek, poate fi ideală. Tipurile de cafea turcească diferă și în funcție de metodele de preparare, cum ar fi pe nisip fierbinte, cărbuni sau cenușă.

Învață cum faci o cafea turcească

Poți sărbători Ziua Mondială a Cafelei Turcești pregătind o cafea turcească. Înainte de a începe, asigură-te că boabele de cafea sunt cât mai proaspete. Vei avea nevoie de cafea măcinată mai fin decât cea pe care o prepari la filtru. Amestecă apa într-un vas unde adaugi apă, zahăr și lasă compoziția la fiert. Odată ce cafeaua începe să fiarbă, vei observa că deasupra se va forma un strat de spumă. Dacă torni cu grijă în ceașcă, spuma va rămâne deasupra. Poți savura cafeaua alături de un pahar de apă.