Departe de agitația orașului, laptele integral proaspăt se toarnă în sticle. În câteva ore urmează să ajungă pe rafturile magazinelor. Zilnic la ferma din Bulboaca se produce lapte, chefir, brânză, smântână și iaurt. Aflați povestea producătorului relatată în cadrul proiectului AGORA, „De Acasă”.

În condițiile în care se află astăzi Republica Moldova este un act de eroism să inițiezi și să dezvolți o afacere în zootehnie și mai cu seamă o afacere cu bovine. Borislav și-a făcut studiile peste hotare și a revenit acasă să investească cunoștințele și potențialul în afacerea de familie. Ideile noi l-au ajutat în organizarea companiei și a oamenilor buni care muncesc la ferma de vaci.

„Am depus foarte mult efort pentru a da start producerii în anul 2020 când avem mai multe probleme din punct de vedere economic, social”, dezvăluie Borislav Grati.

„Ferma lucrează din 2015, dar până anul curent am furnizat laptele de la vacile noastre unui alt producător și anul acesta am decis că este timpul, că este momentul să dăm start producerii proprii. Utilizăm în jur de 40 de procente din tot laptele pe care îl primim de la văcuțele noastre”

Vacile sunt de rasa Simmental și au fost aduse din Germania. Au trecut o selecție riguroasă, fiind o rasă foarte bună pentru dobândirea laptelui.

„La moment avem câteva produse în gama noastră: laptele integral, smântâna, chefirul și iaurtul. Toate produsele sunt prelucrate din laptele pe care îl primim de la vacile noastre, la număr, aproape 200. Nu folosim lapte din exterior, folosim doar laptele nostru pentru că suntem siguri în furajele cu care sunt hrănite animalele noastre”.

„Am fost primii producători care am apărut pe rafturile magazinelor în ambalaj de sticlă, adică nu folosim plastic sau alte materiale care nu ar trebui să aibă nicio legătură cu un produs natural. Este un avantaj pentru cumpărătorii noștri care l-au apreciat”, mai spune Borislav Grati.

„Pentru mine personal este mai mult un lucru pentru suflet, lucrul cu animalele, producerea de lactate este pe jumătate un hobby. Și datorită rezultatelor noastre pe care le-am arătat în anul 2020 putem face concluzia că facem un lucru bun și îl facem corect”

În viitorul apropiat, Borislav planifică extinderea, pentru ca produsele din lapte integral Latesse să ajungă pe întreg teritoriul țării.

*AGORA își propune să fie alături de producătorii autohtoni și să-i susțină în demersul lor, deloc ușor, de a rezista și de a rămâne pe val. De aceea, vă vom prezenta poveștile din spatele brandurilor, oferindu-vă astfel șansa de a-i descoperi pe cei care, prin idei inovative, talent și dăruire, dau formă și culoare noțiunii de „autentic”.

Distribuie articolul: