Peeling-urile chimice pot îmbunătăți aspectul pielii. În acest tratament, pe piele este aplicată o soluție chimică, ceea ce o face să se decojească în scurt timp. Pielea nouă este de obicei mai fină și mai puțin ridată decât stratul vechi.

Peelingurile chimice se pot face pe față, gât sau mâini. Ele pot fi folosite pentru a:

  • Reduce liniile fine de sub ochi și din jurul gurii
  • Trata ridurile cauzate de deteriorarea solară și de îmbătrânire
  • Îmbunătăți aspectul cicatricilor ușoare
  • Trata anumite tipuri de acnee
  • Reduce petele de vârstă, pistruii și petele întunecate (melasma) datorate sarcinii sau luării de pilule contraceptive
  • Îmbunătăți aspectul și senzația pielii
  • Înălbi și uniformiza zonele afectate de soare.

După un peeling chimic, pielea este temporar mai sensibilă la soare, așa că trebuie să porți protecție solară în fiecare zi. Pe etichetă ar trebui să scrie „spectru larg”, ceea ce înseamnă că protejează împotriva razelor UVA și UVB ale soarelui. De asemenea, ar trebui să fie o protecție solară fizică și să fie peste SPF 30. Limitează timpul la soare, mai ales între orele 10 a. m. și 2 p. m. și poartă o pălărie cu boruri largi.

Cui i se potrivește perspectiva unui peeling chimic?

În general, pacienții cu pielea deschisă și cu părul deschis sunt candidați mai buni pentru peeling-ul chimic. Dacă ai pielea mai închisă la culoare, este posibil să ai și rezultate bune, în funcție de tipul de problemă tratată. Dar, de asemenea, este mai probabil să ai o nuanță neuniformă a pielii după procedură.

Defectele pielii, umflăturile și ridurile mai severe nu răspund bine la peelingurile chimice. Acestea pot avea nevoie de alte tipuri de proceduri chirurgicale cosmetice, cum ar fi nivelarea suprafeței cu laser, liftingul facial, liftingul sprâncenelor, liftingul pleoapelor sau umplerea țesuturilor moi (fillere pe bază de colagen, acid hialuronic sau grăsime). Un chirurg estetician poate ajuta la determinarea celui mai potrivit tip de tratament pentru tine.

Înainte de a opta pentru un peeling chimic

Spune medicului/cosmeticianului dacă ai antecedente de cicatrici, herpes labial care continuă să revină.

Înainte de a folosi un peeling chimic, medicul îți poate cere să încetezi să iei anumite medicamente și să îți pregătești pielea utilizând alte medicamente, cum ar fi retinolul sau acidul glicolic. De asemenea, medicul poate prescrie antibiotice sau medicamente antivirale.

Cum se fac peelingurile chimice

Poți obține un peeling chimic în cabinetul unui medic sau într-un centru de chirurgie estetică. Este o procedură în ambulatoriu, adică nu există cazare peste noapte.

Profesionistul care va face peelingul va curăța mai întâi pielea temeinic. Apoi va aplica una sau mai multe soluții chimice – cum ar fi acidul glicolic, acidul tricloroacetic, acidul salicilic, acidul lactic sau acidul carbolic (fenol) – pe zone mici ale pielii. Aceasta creează o rană controlată, lăsând pielea nouă să-i ia locul celei vechi.

În timpul unui peeling chimic, majoritatea oamenilor simt o senzație de arsură care durează aproximativ cinci până la zece minute, urmată de o senzație de usturime. Punerea de comprese reci pe piele poate ușura această usturime. Este posibil să ai nevoie de medicamente pentru durere în timpul sau după un peeling mai profund.

La ce să te aștepți după peelingul chimic

În funcție de tipul de peeling chimic, în urma procedurii apare o reacție similară cu arsurile solare. Peelingul implică de obicei roșeață urmată de descuamare care se termină în trei până la șapte zile. Peelingurile ușoare pot fi repetate la intervale de una până la patru săptămâni până când obții aspectul dorit.

Peelingul de adâncime medie și profundă poate duce la umflături, precum și la apariția veziculelor care se pot rupe, se poate forma crustă, pete maronii și bucățile de piele se pot desprinde pe o perioadă de șapte până la 14 zile. Peelingurile de adâncime medie pot fi repetate în șase până la 12 luni, dacă este necesar.

După tratament, este posibil să ai nevoie de bandaje timp de câteva zile pe o parte sau pe toată pielea care a fost tratată.

Va trebui să eviți soarele timp de câteva luni după un peeling chimic, deoarece noua ta piele va fi fragilă.

Complicații posibile

Unele tipuri de piele sunt mai susceptibile de a dezvolta o schimbare temporară sau permanentă a culorii pielii după un peeling chimic. Luarea de pilule contraceptive, sarcina ulterioară sau antecedentele familiale de pigmentare a feței pot face acest lucru mai probabil.

Există un risc scăzut de apariție a cicatricilor în anumite zone ale feței. Unii oameni pot avea mai multe șanse să facă cicatrici. Dacă apar cicatrici, acestea pot fi de obicei tratate cu rezultate bune.

Pentru persoanele cu antecedente de focare de herpes, există un risc mic de reactivare a herpesului bucal. Medicul îți poate prescrie medicamente pentru a preveni sau trata acest lucru.

Distribuie articolul: