Monitorizare mai strictă, control pediatric și aflarea pentru mai multă vreme în aer liber – acestea sunt doar câteva dintre schimbările pe care ar trebui să le întreprindă grădinițele din țară atunci când copiii vor reveni în colectivitate. O opinie în acest sens a fost scrisă de pediatra, Dorina Agachi, pe pagina sa de Facebook. Doctorița a sugerat o serie de recomandări  pentru autorități dar și pentru managerii instituțiilor preșcolare.

Pediatra susține că, odată ce și-a conturat un anumit stil de viață, virusul nu o să dispară prea curând – el se va alătura milioanelor de grupuri virale deja cunoscute. Medicul se întreabă de ce autoritățile nu le permit copiilor mici să revină la grădinițe, în condițiile în care adulții merg, oricum, la muncă, iar seara interacționează, inevitabil, cu cei mici, scrie Agora.md.

„Dacă toți membrii familiei muncesc, cu cine să rămână cei mici? Dacă trebuie să ne protejăm bunicii, care sunt în grupul de risc, de ce să lăsăm copiii in fiecare dimineață la ei și să-i luăm seara, astfel noi fiind vectori de transmitere a virusului?”, se întreabă pediatra.

Dorina Agachi, pediatră

Mai mult, Dorina Agachi, a adăugat că deși grădinițele nu activează, copiii oricum interacționează cu alți copii în curțile de bloc, mai ales după ridicarea restricțiilor de aflare în spațiul public.

„Consider corectă și absolut necesară instituirea unui regulament care sa cuprindă anumite normative clar stipulate despre măsurile de siguranță în grădinițe, pentru ca să fie permisă reluarea activității acestora. Le fel de importantă este crearea unei comisii care să se oblige să verifice respectarea acestor norme”, spune medicul.

Dorina Agachi a vorbit și despre setul de măsuri pe care le consideră indispensabile înainte de revenirea copiilor la grădinițe:

„Controlul pediatric înainte de reîntoarcerea la grădiniță, triajul termic zilnic, monitorizarea non-stop a temperaturii și umidității în sălile de activitate, repartizarea timpului astfel ca cel puțin 80% dintre copii să fie afară indiferent de anotimp, aerisirea sălilor cât mai des și igiena corectă a mâinilor”.

AGORA amintește că toate grădinițele și școlile din țară au fost închise pe 11 martie, în contextul pandemiei de coronavirus. Ulterior, în țară a fost declarată stare de urgență până pe data de 15 mai. Deocamdată, autoritățile nu au numit o dată clară când ar putea reveni copiii în colectivitate, dar unele voci susțin că acest lucru s-ar putea întâmpla de la 1 iulie.