Serviciul de patrulare pe bicicletă a fost lansat în anul 2017, iar Marina Iordachi a fost printre primele polițiste care a beneficiat de instruire profesională. În prezent, tânăra este comandanta plutonului de polițiști pe biciclete din municipiul Chișinău.

„A fi în echipa polițiștilor pe biciclete înseamnă a fi mai aproape de oameni și a lăsa orașul să respire”

Prin patrularea pe bicicletă, noi promovăm modul sănătos de viață. Pentru noi înseamnă foarte mult să fim alături de cetățeni, să reacționăm prompt la solicitările care de exemplu sunt în parcuri, unde accesul automobilelor de serviciu este mai restricționat. Deplasarea pe bicicletă ne permite să auzim orice foșnet, orice mișcare, orice gălăgie sau o simplă vorbă”, afirmă Marina Iordachi, comandanta plutonului de polițiști pe biciclete din municipiul Chișinău.

Din 2017, polițiștii pe bicicletă patrulează pe străzile Chișinăului

Acum doi ani, cu sprijinul Guvernului Statelor Unite, în Chișinău a fost lansat un serviciu de patrulare pe bicicletă. „De când am început din 2017 să patrulăm, nu aș schimba asta pe nimic altceva, chiar dacă e automobil…”, afirmă Marina Iordachi, promotoare înflăcărată a mijlocului de transport pe două roți.

Tânăra recunoaște că inițial ideea de a patrula pe bicicletă i se părea a fi floare la ureche: „Când prima dată m-a telefonat un superior de unde eu activam, mi-a spus – „Voi o să începeți a patrula pe biciclete”, eu am zis – „Ei, cred că Dvs. glumiți”, după care au trecut undeva vreo 2-3 luni, au început unele ședințe la care era prezent și instructorul din Statele Unite și deja am înțeles că e ceva serios. […] Înainte de a începe noi patrularea pe biciclete, credeam că e ușor – merg pe bicicletă și mă duc la patrulare.”

A învățat tactici speciale și manevre „imposibile” pe două roți

Instruirile de care a beneficiat au venit la pachet cu multe cunoștințe teoretice, dar și abilități practice. Marina a înțeles de ce se plângea înainte de dureri de încheieturi și spate: de la postura incorectă. A învățat să stăpânească bicicleta, pe care nu o mai vedea ca pe un accesoriu, ci ca pe o parte organică a sa: „Ceea ce am observat din propria experiență este că bicicleta este parte a corpului, dacă mă dau eu înapoi trebuie să trag și bicicleta înapoi spre mine, sau dacă fac un pas înainte trebuie să merg și cu ea un pas înainte. E ca un partener de lucru, suntem o echipă.”

Marina, ca și colegii săi care au beneficiat de instruiri, știe acum cum să execute diverse manevre, care păreau cândva imposibile, cum ar fi mersul cu bicicleta pe scări sau deplasarea prin mulțime. Știe să se apere, să asigure securitatea oamenilor și să neutralizeze pe cei care încalcă ordinea publică. Toate astea manevrând în paralel bicicleta.

De la discipolă Marina a devenit instructoare

Datorită perseverenței sale, Marina a ajuns comandanta plutonului din Chișinău a polițiștilor pe biciclete. Acum ea e cea care ține cursuri de instruire de le egal la egal pentru colegi din alte orașe din Republica Moldova: „La moment, am organizat niște cursuri de instruire pentru colegii din Cantemir și Leova care nu au primul nivel de instruire în ceea ce ține de mânuirea bicicletei. Am mai multă încredere când colegii mă ascultă, îmi oferă întrebări, mă perfecționez și eu ca instructor, ca să fiu deschisă și să ofer tot ce am primit.”

A fi polițistă – o vocație firească

„Să fii polițistă, pentru mine nu are importanță că e femeie sau bărbat, avem aceleași drepturi și desigur luptăm pentru egalitatea de gen. Trebuie să fii punctual, responsabil, ce ai spus că o să faci, nu trebuie să amâni. Ai zis, trebuie de făcut”, susține Marina. Ea spune că funcția pe care o are implică responsabilitate. În calitate de comandantă, ea trebuie să mențină spiritul de echipă: „Atunci când treci de la poziția de șef la poziția de prieten, colegul e mai predispus să îți spună care sunt problemele, trebuie pe fiecare să înțelegi, să intri în situație, și desigur că mă mândresc că sunt femeie polițistă și lider la plutonul de polițiști. Îmi oferă mai multă încredere”.

Cetățenii rămân plăcut surprinși de patrula pe biciclete

„Și acum ne întâlnim cu cetățeni care sunt mirați de faptul că noi patrulăm. Reacția lor este una pozitivă, le place… Știind că noi suntem prezenți în unele zone, se apropie foarte mulți și vor să facă poze cu noi. Ne întâlnim cu foarte mulți turiști din alte țări”, relatează Marina Iordachi.

Ea crede că patrularea pe biciclete îi apropie pe polițiști de comunitatea pe care o deservesc: „Personal, am observat că relația dintre noi și cetățeni s-a schimbat, cetățenii sunt mai deschiși să vorbească cu noi, să ne ceară ajutorul. Au fost cazuri când eram la cursa de ciclism sau fiind în parcuri și patrulând pe temperaturi foarte înalte, se apropiau, ne serveau cu o sticlă de apă, ne întrebau dacă nu am obosit, de câte ore activăm. Erau interesați de activitatea noastră ca polițiști pe bicicletă.”

Bicicleta este un mod sănătos de viață și respect pentru mediul înconjurător

Cea mai mare dorință a Marinei este să își procure o bicicletă personală: „Îmi place să promovez modul sănătos de viață, pentru că un polițist trebuie să fie pregătit fizic foarte bine”. Sportul este parte a vieții Marinei, care deține și performanța de campioană la arm-wrestling a Inspectoratului General al Poliției.

Marina și-ar dori ca mai mulți colegi să lase automobilele în favoarea bicicletelor: „Desigur că aș veni cu o solicitare către angajații care deja sunt în cadrul poliției și cei care doresc să se angajeze – să încerce această șansă, să facă parte din echipa noastră, din echipa polițiștilor pe biciclete, să promoveze modul sănătos de viață împreună cu noi polițiștii. Să mai lase un pic automobilele la o parte, să lăsăm orașul un pic să respire și să reducem din atâtea gaze”.

„Din propria experiență, pot să spun că nu contează dacă ești polițist pe bicicletă, polițist în automobil sau polițist pedestru, până la urmă tot ești polițist. Dar eu, până la urmă, o să promovez patrularea pe biciclete”, conchide Marina Iordachi.

Plutoane de patrulare pe biciclete funcționează din 2019 și în Bălți, Cahul, Cantemir și Leova, fiind create cu sprijinul Guvernului SUA și PNUD, în cadrul proiectului „Suport pentru reforma poliției din Moldova”. Asistența oferită de proiect vine să susțină implementarea conceptului de activitate polițienească comunitară, precum și să sporească nivelul de încredere în poliție.