Deși muncesc încă de anul trecut la această idee, Mariam Bezeid, Daniela Croitor, Maria Rodideal și Virginia Grama – patru eleve care învață la liceul „Ion Creangă”, din capitală, se ocupă deja de patentarea unei invenții care își propune să prevină apariția scoliozei în Republica Moldova. Din cauza că încovoierea spatelui este cauza numărul 1 de apariție a scoliozei, fetele au conceput bretelele care încep să vibreze atunci când spatele purtătorului nu se află în poziția corectă. Mariam, una dintre fetele care a pus piatra de temelie a proiectului, ne-a mărturisit mai multe detalii din spatele acestei invenții.

Mariam, grație interesului pentru proiecte de afaceri, anul trecut ai lansat, împreună cu alte 3 colege de clasă, bretelele care pot preveni dezvoltarea scoliozei. Care a fost punctul de pornire al acestui proiect?

În cadrul proiectului Junior Achievement ni s-a propus să simulăm o afacere. La început, aveam multe idei însă în final ne-am oprit la ideea bretelelor.

Care este principiul de funcționare al bretelelor care previn apariția scoliozei?

La interesecţia bretelelor, este plasat un dispozitiv ce vibreză în momentul când spatele posesorului este încovoiat. Astfel, îţi aminteşte mereu să stai cu spatele drept.

10307370_1413206218954036_2069319501878553923_n

Cine sunt persoanele care fac parte acum din echipa ta și cum sunt împărțite responsabilitățile în echipa voastră?

Suntem patru prietene ce învaţă în aceeaşi clasă. Daniela Croitor, în prezent, se ocupă de patentarea invenţiei noastre. Maria Rodideal contactează cumpărătorii şi vinde produsul. Virginia Grama se ocupă de producere, iar eu mă ocup de partea financiară.

Cum promovați produsul și cât de popular devine în rândul publicului?

Produsul nostru a devenit în deosebi solicitat după numeroasele reportaje şi articole. Noi, de asemenea, îl promovăm în liceul nostru şi pe Facebook.

V-ați gândit deja la o abordare fashion a bretelelor? Adică o modalitate de ieșire din tipare, promovarea unui accesoriu nu doar sănător, ci și stilat?

Într-adevăr am avut mai multe idei referitoare la această temă, însă în prezent, nu dispunem de timp pentru a le implementa. Însă în viitor, cred că va fi posibil, cu ajutorul mai multor oameni.

Ați participat, deja, la competiții naționale sau internaționale legate de noi tehnologii, cu invenția voastră?

Da, am participat la Concursul Naţional „Cel mai bun elev inovator” ediţia a VII-a în anul 2014, iar anul acesta am participat la „Noaptea Cercetătorului”. O altă competiţie importantă, pentru noi, a fost „Diamond Chellange Moldova”. În cadrul acestui proiect, ne-am dezvoltat şi am aflat mai multe despre afacerea noastră, de asemenea am cunoscut mulţi oameni care ne încurajează până astăzi. La final, am fost premiaţi cu locul doi şi un premiu bănesc.

cats

Există mentori cărora le sunteți recunoscătoare pentru succesele pe care le-ai obținut până în prezent?

Sunt foarte mulţi oameni cărora le suntem recunoscătoare. În primul rând, mulţumim familiilor noastre, care ne-au susţinut şi ne-au ajutat cu tot ce puteau.

Eu cred că fiecare om pe care îl întâlnim pe parcursul vieţii, ne învaţă ceva. Deci pot spune că sunt mulţi mentori şi din diferite domenii pe care i-am cunoscut în decursul ultimilor doi ani, care ne suportă şi ne îndrumă.

Cum vedeți dezvoltarea în timp a proiectului vostru? Lucrați la un mare vis?

Nu avem o viziune clară referitoare la viitorul produsului nostru. După liceu, din păcate, vom merge pe diferite căi, fiecare urmându-şi propriile vise. Însă până atunci, multe lucruri se vor întâmpla şi vom întâlni încă o mulţime de oameni care ar putea să ne influenţeze viitorul.

Un mesaj pentru toate persoanele care suferă de scolioză sau vor să prevină dezvoltarea aceastei afecțiuni…

Aş vrea să îndemn toţi oamenii să fie mai mult în mişcare. Să meargă pe străzi cu capul sus, admirând lumea ce-i încorjoară şi nu ecranele telefoanelor ce-i face să rateze viaţa reală.

Cei ce suferă de scolioză, în nici un caz nu trebuie să se complexeze. Cicatricile noastre, din contra, arată cât de puternici suntem şi că nimic nu poate sta în calea realizării visurilor noastre.

Sper că în viitorul apropiat medicina şi societatea vor acorda mai multă atenţie problemei scoliozei pentru că sunt multe aspecte ale acestei boli ce necesită o rezolvare urgentă.

Foto: Arhiva Personală, Vibi Suspenders

Distribuie articolul: