Patricia Paulencu este o tânără din Chișinău studentă la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative de la USM și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Culturologie. Cu toate acestea Patricia mai are o pasiune – crearea rochiilor de mireasă. 

Am provocat-o pe Patricia să ne spună cât de greu poate fi să lucreze cu capriciile viitoarelor mirese și cum este să te menții pe piață de mai bine de 30 de ani.

Patricia povestește-ne cum a început ideea dezvoltării afacerii și cine te-a susținut la început?

„Să fac o mică precizare. Această idee de afacere se trage încă de acum 32 de ani aparținând mamei mele. Evident, eu de mică am crescut admirând și probând toate modelele noi pe care mama le crea, iar cu anii această pasiune mi s-a transmis atât mie, cât și surorii mele. Nu mă pot considera o femeie de afaceri pe deplin, dar dorința de a o ajuta pe mama, fiind zilnic alături de ea la muncă, analizând noile tendințe în domeniul mariajului și contribuind cu idei în crearea rochiilor de mireasă, mă face tot mai mult să îmbrățișez această meserie pe viitor”, recunoaște Patricia.

Cum reușești să combini muzica și domeniul afacerilor ?

„Și nu numai muzica. La moment sunt student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Culturologie și la Facultatea Relații Internationale, Științe Politice și Administrative din cadrul Universității de Stat din Moldova, în ultimul an. Așa că, practic timp liber nu am.

Însă mereu încerc să-mi rezerv timp pentru pasiunea de a crea modele noi de rochii și să primim cu mare plăcere toate miresele care ne pășesc pragul salonului. Noi depunând maxim efort și dragoste în tot ceea ce facem, ne propunem ca în primul rând clientele noastre să părăsească show-room-ul cu satisfacție și cu zâmbetul pe buze , iar în mână ținând rochia viselor sale.

Ce calități trebuie să ai pentru a lucra cu clienții?

„Consider că răbdarea este primordială în acest domeniu, precum și în alte afaceri. Creând un tip de rochie mai complicat, care necesită multă muncă migăloasă (brodatul manual cu perle sau diferite cristale, care poate dura și până la 3 săptămâni), uneori ne poate da multe bătăi de cap, dar ce nu facem noi pentru fericirea și zâmbetul clientelor noastre.

O altă calitate pe care trebuie să o posedăm este flexibilitatea. Este necesară atunci când munca ta presupune lucrul cu oamenii. Trebuie să cunoști și să simți acea persoană ca să-i înțelegi preferințele, iar în cazul nostru, flexibilitatea ne ajută să ajungem la un numitor comun, să-i înțelegem gusturile (care poate nu vor coincide cu ale noastre, dar suntem obligați să-i respectăm alegerea), iar într-un final coasem modelul de rochie la care mireasa visează.”

Cum sunt femeile în afaceri, comparativ cu bărbații?

„Interesantă întrebare. Există totuși mituri până în prezent, că femeile nu sunt atât de abile în domeniul afacerilor precum bărbații. Însă prezentul ne demonstrează contrariul. Femeile au ajuns să conducă atât afaceri mici și mari, dar și să se afle la cârma unui stat. Deci, nu pot și nici nu vreau să mă împac cu faptul că femeile percepite ca fiind mai slabe și mai neputincioase domeniul afacerilor.”

2020 a fost un an complicat pentru fiecare din noi. Care a fost cea mai mare provocare cu care v-ați confruntat?

„Provocarea cea mai mare, atât pentru noi, cât și pentru toți ceilalți care conduc întreprinderi mici a fost carantina care a început pe 15 martie 2020. Inițial, ni s-a comunicat că va trebui să sistăm activitatea pentru două săptămâni, care într-un final a durat practic 4 luni.

Viitorii miri temându-se de necunoscut și-au anulat sau reprogramat evenimentele pentru următorul an. Reieșind din această situație, practic 90% din contractele semnate au fost anulate și avansurile restituite.

Însă, nu am lăsat mâinile în jos și am căutat o alternativă situației în care ne aflam. Mi-a venit ideea de a coase rochițe mai simple pentru cununii și înscrieri civile, la fel luând în considerare locația evenimentului și numărului limitat de invitați impus de către autorități. Am decis că rochiile cu un buget mai restrâns ar fi o oportunitate și așa a fost să fie. A funcționat”, a mărturisit Patricia.

Ce planuri profesionale aveți pentru viitor?

„Muuulte. Desigur că planul principal este să ne continuam activitatea care ne hrănește sufletul, să ne autodepășim și să ne demonstrăm nouă înșine că putem realiza orice idee, chiar și cea mai trăsnită pe care o are mireasă, iar nu în ultimul rând să fim recomandate și prețuite de către cliente după merite.”

Ce greșeală ai făcut în afaceri și cum crezi că puteai acționa altfel?

„Consider că fiecare dintre noi are dreptul la greșeli. Datorită greșelilor ne învățăm, analizăm și ajungem la concluziile care ne ajută la ocolirea eșecurilor. Îmi dau bine seama că ele încă persistă, vor persista, fiindcă doar cel ce nu face nimic, probabil că nu are parte de greșeli.”

Ce sfaturi ai avea pentru tinerele care visează să reușească în afaceri?

„Regula funcționează astfel: să viseze, pentru că visele au puterea de a se realiza, să muncească continuu, să fie ambițioase, să creadă în propriile puteri, sa nu cedeze atunci când apar unele provocări, să analizeze bine piața în care vor să se dezvolte și nu în ultimul să creadă într-o putere supremă, care mereu le va ghida și le va fi alături în momente dificile.”

Care este formula succesului tău?

„Crede și vei reuși!” E afirmația după care ar trebui să se conducă toti. Încrederea în sine și munca este cheia succesului către orice.

Am rugat-o pe Patricia să continue următoarele fraze:

Patricia Paulencu ar vrea să fie pace și sănătate la nivel global și sa revenim cât mai curând posibil la viața anterioară de zi cu zi.

Muzica înseamnă – TOTUL. Scopul meu este să muncesc în continuare, să cred că sunt plăcută ascultătorilor și să-mi câștig recunoștința atât națională, cât și internațională.

O femeie de succes este aceea care primește plăcere nu doar materială, dar și spirituală.

În lumea afacerilor contează să fii puternic, să ai o intuiție bine dezvoltată și sa ții piept cu demnitate tuturor provocărilor care apar pe neașteptate.

Interviu realizat de Eliza Mihalache, stragiară