De Paștele Blajinilor ne aducem aminte de cei care nu mai sunt printre noi. Vizităm mormintele și vorbim despre cei decedați. Când eram mai micuță, mi se părea ciudat că mâncam,  beam și râdeam  lângă morminte. La maturitate, am înțeles că fiecare om este dator cu o moarte și  că ar trebui să avem amintiri frumoase despre cei care nu mai sunt. Paștele Blajinilor e momentul când ne revedem rudele și petrecem timp cu ei. Din păcate, mulți profanează această sărbătoare și pun accent pe aspectul material.

De Blajini, trebuie  să fim blânzi și să facem pomeni din suflet, nu ca să ne arătăm bogăția materială. În această perioadă, cimitirul se preface într-un podium și te simți de parcă ai fi la nuntă. Toți se împopoțează ca să arate neamurilor că își poate cumpăra haine scumpe.

Astfel, tradițiile sunt pătate de fala multor moldoveni. Persoanele decedate nu mai sunt pe primul loc. Creștinii uită că trebuie să fie blajini și să pună accent pe partea spirituală. Aceștia respectă tradițiile de ochii lumii și pentru a nu fi vorbiți de gura satului.

Imaginea Paștele Blajinilor în Republica Moldova e tocuri prin noroi, sacoșe pline și multe cu colaci și căni și mulți, mulți oameni beți. O imagine care ne descrie perfect. Fie nuntă, fie înmormântare, tradițiile sunt prefăcute în kitsch. Sacralitatea acestora e înecată în mândrie și fățărnicie.

De Paștele Blajinilor trebuie să fim smeriți. Cea mai mare avere pe care o are omul e bunătatea. Aceasta ar trebui să fie haina cu care să ne mândrim atunci când mergem la cimitir. Modestia, blândețea ar trebui să ne caracterizeze. În fond, cinstim memoria celor plecați de printre noi. E o zi pe care ar trebui să o dedicăm lor.

Paștele Blajinilor a devenit o sărbătoare profană, în care credința și obiceiurile sunt dezbrăcate în sacralitate. Fiecare vrea să dea cele mai deosebite pomane, să demonstreze că nu e zgârcit. Aceștia uită că ar trebui să oferi din suflet și nu contează că e un prosop de 50 de lei sau de 100 de lei. Cred că ar trebui să îi ajutăm pe cei nevoiași și să le dăm lor mâncare, prosoape și căni.

În concluzie, putem afirma că Paștele Blajinilor e mai mult o sărbătoare mercantilă, a falei și a dezrădăcinării de valori și tradiții.

 

Distribuie articolul: