Gazpromul nu primește bani pentru gazul livrat în Republica Moldova din luna decembrie. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia „regiunea transnistreană cum nu plătea, așa și nu plătește”. Totuși, ministrul a subliniat că Gazpromul „tolerează” datoriile malului stâng, deși când gazul ajungea pe malul drept, concernul rus recurgea la „limitarea volumelor de livrare, șantaj”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 14 martie a emisiunii „Freedom”, conform tv8.md.

„Pe de altă parte, nici să renunțe la această construcție pe care tot ei, 30 de ani, au creat-o și au învățat cetățenii noștri din stânga Nistrului să nu achite sau un preț derizoriu nu doar pentru gaz, dar și căldură, energie electrică. Ei înțeleg că dacă renunță la acest contract, practic ei lasă regiunea să intre în colaps. Eu cred că ei sunt captivi ai propriului lor model”, a precizat Victor Parlicov.

În ceea ce ține de datoriile țării față de Gasprom, ministrul a menționat că nu există opțiuni de a le acoperi.

„Datoria este a Moldovagaz față de Gazprom, iar aceasta în termeni strict comercial, este o datorie privată. Debitorul, Moldovagaz este de facto o companie-fiică a Gazprom. Deci Gazprom e dator față de Gazprom. Careva active cu care să fie acoperită datoria fie pe malul drept, fie stâng, în opinia mea, nu există. Gazprom tolerează situația de neachitări. Dacă pentru malul drept, invocând o datorie calculată de șapte sute și ceva milioane de dolari, Gazprom a purces la limitarea volumelor de livrare, șantaj, încercare de a schimba formula, măsuri destul de drastice, păi pentru datoria aferentă consumului de pe malul stâng, vorbim despre circa opt miliarde de dolari sau chiar mai mult, dar orișicare cifră n-ar fi, acoperire reală, această datorie nu are”, a spus ministrul Energiei.

De asemeni, ministrul a declarat că deși Republica Moldova și Rusia au încălțat parțial constructul , nici una din părți nu se grăbește să-l rezilieze.

„Suntem într-o situație paradoxală. Atât Moldovagaz, cât și Gazprom au încălcat parțial acest contract, fiecare din părți au posibilitatea juridic să-l rezilieze. Nimeni din părți nu-l reziliază”, a punctat ministrul.

Distribuie articolul: