Ieri, 30 martie, Parlamentul Turciei a aprobat joi un proiect de lege care permite Finlandei să adere la NATO, deschizând calea pentru ca țara să devină parte a alianței de apărare occidentale, pe măsură ce războiul declanșează în Ucraina, scrie Reuters.

Parlamentul turc a fost ultimul dintre cei 30 de membri ai alianței care a ratificat calitatea de membru al Finlandei, după ce legislativul Ungariei a aprobat un proiect de lege similar la începutul acestei săptămâni.

Președintele Tayyip Erdogan a declarat la începutul lunii martie că Finlanda a asigurat binecuvântarea Turciei după ce a luat măsuri concrete pentru a respecta promisiunile de a restrânge grupurile considerate de Ankara drept teroriști și de a elibera exporturile de apărare.

Finlanda și Suedia au cerut anul trecut să se alăture NATO, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Dar procesul a fost oprit de Turcia și Ungaria. Parlamentele tuturor membrilor NATO trebuie să ratifice noii veniți.

„Aderarea la NATO va consolida securitatea Finlandei și va îmbunătăți stabilitatea și securitatea în regiunea Mării Baltice și în Europa de Nord”, a declarat guvernul finlandez într-o declarație după votul parlamentului turc.

Turcia încă amână să aprobe cererea de aderare a vecinului Finlandez, Suedia, despre care Ankara spune că nu a mers suficient de departe în reprimarea persoanelor pe care Turcia îi consideră teroriști. Cele trei țări au semnat un pact pe această temă anul trecut.

Comisia de afaceri externe a parlamentului turc a aprobat în unanimitate proiectul de lege al Finlandei săptămâna trecută. Procesul legislativ turc avea loc în timp ce se pregătește pentru alegerile parlamentare și prezidențiale din 14 mai.

Aderarea Finlandei ar reprezenta prima extindere de când Macedonia de Nord a aderat la alianță în 2020.

Turcia a spus în repetate rânduri că Suedia trebuie să ia măsuri suplimentare împotriva susținătorilor militanților kurzi și a membrilor rețelei pe care Ankara o consideră responsabilă pentru o tentativă de lovitură de stat din 2016. Turcia tratează ambele grupuri ca organizații teroriste.

Discuțiile dintre Suedia și Turcia au înregistrat puține progrese, mai ales în urma mai multor dispute, în principal legate de protestele de stradă ale grupurilor pro-kurde din Stockholm.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că salută ratificarea Turciei pentru Finlanda și a încurajat-o să ratifice rapid și aderarea Suediei.

„Suedia și Finlanda sunt ambele parteneri puternici și capabili, care împărtășesc valorile NATO și vor consolida Alianța și vor contribui la securitatea europeană”, a spus un purtător de cuvânt al departamentului.

Prim-ministrul finlandez Sanna Marin, la scurt timp după votul turc, a declarat: „Finlanda este alături de Suedia acum și în viitor și sprijină aplicarea acesteia”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a cerut Turciei și Ungariei să ratifice ambele cereri. Un vot cu privire la oferta Suediei nu a fost încă programat în Ungaria.

CE URMEAZĂ?

Statele Unite și alte țări NATO speră ca cele două țări nordice să devină membre ale alianței la un summit NATO care va avea loc pe 11 iulie în capitala Lituaniei, Vilnius.

Ratificarea de către parlamentul turc a aderării Finlandei la NATO urmează să fie aprobată de președintele Tayyip Erdogan și apoi publicată în Monitorul Oficial al țării.

Finlanda a încheiat deja procesul de ratificare legală pentru propria sa parte, în așteptarea viitoarelor sale alegeri parlamentare de duminică și a unei pauze electorale corespunzătoare, care altfel ar fi putut amâna procesul cu câteva luni.

După finalizarea procesului de ratificare, atât Turcia, cât și Ungaria trebuie să-și trimită documentele de aprobare guvernului SUA de la Washington, care este depozitarul NATO în temeiul tratatului fondator al alianței.

Stoltenberg va invita apoi oficial Finlanda să se alăture NATO.

Ca pas final, Finlanda își va prezenta „instrumentul de aderare”, un document semnat de ministrul său de externe, cu guvernul SUA, a spus guvernul finlandez.

Când instrumentul de aderare al Finlandei va ajunge la Departamentul de Stat al SUA, țara nordică va deveni oficial membru NATO.