Ieri, 14 octombrie, proiectul de ratificare a Convenției de la Istanbul a fost aprobat. Ce presupune asta și care vor fi schimbările după acest pas important.

În Republica Moldova, aproximativ 30 de femei mor anual în urma violenței provocate de partenerii lor.

Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice e un tratat internațional adoptat de Consiliul Europei pe 11 mai 2011.

Acesta are ca scop prevenirea violenței, protecția victimelor și trimiterea în judecată a infractorilor. Mai mult, stabilește că tolerarea și nepedepsirea unor acte de violență împotriva femeilor precum violul, violența domestică, hărțuirea sexuală, căsătoriile forțate sau sterilizarea forțată constituie încălcări ale drepturilor omului. Documentul mai prevede că femeile au dreptul de a trăi în siguranță atât în spațiul public cât și în cel privat, pe stradă sau la serviciu, cât și acasă.

Convenția solicită guvernelor să adopte un set complet de măsuri pentru a combate toate formele de violență împotriva femeilor și violența domestică și insistă pe un set de măsuri de prevenire, cum ar fi schimbarea atitudinilor și stereotipurilor care fac ca violența împotriva femeilor să fie acceptată, sau includerea de material didactic privind tematica egalității în programele școlare, între altele.

R. Moldova a semnat Convenția de la Istanbul pe 6 februarie 2017, însă a aprobat proiectul de ratificare abia pe 14 octombrie 2021, procedură prin care țara se alătură și juridic la prevederile unui tratat.

Convenția de la Istanbul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor etc.

După ratificarea Convenției, statul va aloca resurse pentru asigurarea funcționalității centrelor de criză pentru victimele violenței, a adăposturilor pentru victimele violenței. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției.

Foto: Vlogul unei mame feministe

Distribuie articolul: