Clădirea Parlamentului, precum și alte instituții ale statului au fost iluminate în culoarea portocalie cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și lansarea Campaniei ONU „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. 

La Chișinău, activitatea a fost organizată de către UN Women Moldova, fiind finanțată de Suedia. În cadrul evenimentului de lansare a campaniei a participat premierul R. Moldova, Ion Chicu, președinta Parlamentului, Zina Greceanîi, precum și mai mulți reprezentanți ai societății civile, menționează AGORA.

Iluminarea Parlamentului – simbol al solidarității pentru un viitor luminos pentru fiecare femeie și fată

„Campania reprezintă un motiv de a reaminti tuturor că fiecare dintre noi poate juca un rol important în aceste acțiuni de combatere a violenței. Trebuie să oferim sprijin femeilor, fetelor supraviețuitoare ale violenței, astfel încât ele să se simtă protejate. Violența nu este o problemă personală, ea este una comună, iar noi trebuie să contribuim prin efort colectiv pentru o viață mai bună a copiilor și a tuturor” – a menționat în discursul său, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Anna Lyberg.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, la rândul său, a subliniat: „Deputații și deputatele din Parlamentul RM, prin intermediul funcțiilor lor, au un rol esențial în asigurarea unei legislații destinate protecției și suportului pentru supraviețuitoarele violenței în familie. Am plăcerea să anunț acest act simbolic – colorarea Parlamentului în oranj, simbol al solidarității în acțiunea de eliminare a violenței împotriva femeilor și fetelor”.

„Violența împotriva femeilor și a fetelor este o rușine pentru toate societățile lumii și un obstacol major în calea dezvoltării incluzive, echitabile și durabile. Prevenirea şi combaterea acestui fenomen reprezintă o preocupare majoră a Guvernului Republicii Moldova. Țara noastră este angajată ferm în dezvoltarea mecanismelor naționale privind prevenirea și combaterea discriminării în bază de gen și asigurarea securității femeilor și fetelor”, a declarat premierul Ion Chicu.

„Anul curent a demonstrat cât de vulnerabilă este viața și cu ce provocări ne putem confrunta. Numărul de victime a violenței în familii a crescut, iar fiecare victimă este o dramă, violența nu trebuie tolerată, ci eliminată definitiv. Îndemn să acționăm cot la cot, pentru ca schimbarea să înceapă de la noi, din familie. Să arătăm zero toleranță violenței, să fim exemplu bun pentru copiii noștri” – a adresat un apel de susținere a victimelor violenței în bază de gen Președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi.

„Cazurile de violență sunt în creștere, mai ales în pandemie. Cu 35% mai multe cazuri, iar alte organizații spun că cifrele s-au dublat. Cele mai vulnerabile sunt  femeile, fetele cu dizabilități, mamele tinere. Avem servicii pe care încercăm să le dezvoltăm, dar mai avem multe de făcut”, a declarat activista civică Veronica Teleucă.

Mai multe instituții de stat, precum și clădirea Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” în Cahul și scuarul „Grigore Vieru” în Ungheni, cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, au fost iluminate în portocaliu.