Cele mai multe plăți neformale în școli se fac pentru lecțiile individuale și cărți sau caiete suplimentare, iar banii nu sunt solicitați de cadre didactice, ci în special de comitete părintești sau părinții o fac din propria inițiativă. Aceasta arată datele unui studiu realizat de Institutul de Politici Publice cu tema „Plățile informale în școli”. La întrebări au răspuns 1.100 de părinți, menționează AGORA.md.

Rugați să-și estimeze cheltuielile anuale pentru studiile copiilor, menționând limba vorbită și mediul de reședință, părinții au raportat cheltuieli care în mare parte nu diferă în funcție de acești indici. Tituși, cei din orașe au spus că cheltuie pentru plăți informale 6.959 de lei în an, iar pentru plăți formale în mediu 5.493 de lei timp de un an. Proporțiile sunt diferite în cazul satelor. Părinții spun că cheltuie mai mult pentru plăți formale – 6.244 lei în mediu, și 4.943 lei în mediu pentru plăți informale.

Datele arată că în mare parte, atât familiile care câștigă lunar până la 40.000 lei, cât și cele care câștigă sub 4.000 de lei, cheltuie la fel pentru învățământul copiilor. „Acest fapt arată încă o dată că educația în mare măsură este asigurată de stat și indiferent de statutul familiilor cheltuielile sunt la fel. Dar aici apare problema poverii acestor plăți”, spun autorii studiului.

Datele mai arată că banii alocați de stat pentru finanțarea studiilor per elev, sunt mai mulți în fiecare an. Dar totodată cresc și sumele pentru plăți informale. În 2015, statul a alocat 8.770 lei pentru un elev, iar părinții plăteau informal 1.588 de lei pentru copilul său. În 2020, suma alocată de stat per elev ajunge la 13.247 lei, iar plățile suplimentare din partea părintelui -la 5.613 lei.

Cele mai mari sume se achită pentru lecțiile suplimentare. Raportat la numărul celor care le achită, în mediu suma ajunge la 2.900 lei pentru un elev. Cei mai mulți părinți sunt de acord să achite pentru cărți și caiete suplimentare. În mediu, plata se ridică la circa 700 de lei pe an.

Foto: Pexels.com

Distribuie articolul: