De curând, absolvenții claselor a 12-a au aflat rezultatele examenelor de bacalaureat. Anul acesta, conform unor elevi, ei nu s-au încadrat printre „norocoșii” de anul trecut, care nu au susținut examenele. Pentru a vedea cum s-au descurcat și ce impresii au în urma acestei experiențe (cu ajutorul căreia au trecut de pragul adolescenței spre cel al maturității), am rugat șapte elevi să ne împărtășească din experiența lor.

Ca și în anii precedenți, absolvenții au avut de susținut 4 examene, iar alolingvii chiar 5. Primul a fost la limba de instruire, care s-a desfășurat în data de 8 iunie, urmat de limba străină – 11 iunie, matematica/istoria/arte și sport – în data de 15, iar examenul propus la alegere, în data de 18 iunie. Rezultate le-au putut afla în data de 27 iunie.

Anul acesta putem să ne mândrim cu o promoție de 16 candidați care au reușit să obțină media 10 la sesiunea de Bacalaureat, pe când în 2019, au fost doar 11 elevi.

Părerile elevilor diferă, unii au rămas mulțumiți de rezultate, iar alții au fost dezamăgiți de modul de evaluare a testelor:

Ilie Grosu: „Deși mulți elevi nu iau Bacalaureatul în serios și se încurajează cu un simplu „îl voi promova oricum”, în realitate totul e mult mai complicat decât pare, fiindcă Bacul este un examen pentru care nu te poți pregăti într-o săptămână. Scepticismul și tot felul de convingeri se vor risipi când te vei pomeni cu simulările în față și abia atunci vei realiza că ai pierdut în zadar timpul în care ai fi putut să te pregătești. Succesul ți-l poți asigura doar muncind asiduu și valorificând fiecare oră liberă pe care o ai. Cu o zi înainte de probă ar fi bine să nu te chinui repetând toată materia cap-coadă, întrucât acest lucru te va stresa și obosi și mai mult. Încearcă să-ți pregătești din timp un compendiu cu unele idei de bază, așa încât să nu înnebunești citind toate materialele pe care le ai. Simulările sunt și ele foarte importante, fiindcă în baza lor vei putea intui structura aproximativă a testului de Bac, așa că repetă și pentru ele asiduu pentru a-ți ridica moralul înainte de ultimele săptămâni. Ideea e că la Bac nu e neapărat să mergi cu genunchii tremurând, dacă ai învățat nu ai de ce să-ți faci griji. Camerele de supraveghere și observatorii sunt doar niște elemente de decor, nu le acorda prea multă atenție, ci degrabă concentrează-te asupra testului și încearcă să te calmezi înainte de probă. Nu te grăbi să scrii răspunsul la vreo întrebare fără să fi citit sarcina itemului de mai multe ori, fiindcă orice abatere se depunctează. Totul depinde de noi și de cât de cointeresați suntem de fapt să promovăm acest test, pentru că norocul și-l face omul cu mâna lui și doar prin mult efort și răbdare se poate de ajuns la performanța dorită, așa că rămâne doar ca fiecare să lucreze asupra lui și să învețe să facă diferența dintre priorități și distracții de moment”.

Daniela Aramă: „Experiența mea la examenele de bacalaureat nu a fost una prea plăcută. Nu mă simțeam stresată la începutul anului, îmi ziceam să o iau cu calm și să nu mă stresez prea mult, până la urmă sunt doar niște teste. Am ajuns în luna Aprilie când s-a început febra BAC-ului și pe mine m-a lovit un simț al vinovăției că nu am început sa învăț mai devreme. Aveam impresia că nu o sa reușesc. Lecțiile online care nu erau efective și absențele nu mă avantajau în acel moment. Aveam doar un singur bonus, TOEFL, care îmi oferea 10 din oficiu la BAC-ul de engleza și încă o săptămâna în plus de pregătit pentru restul. Istoria a fost punctul meu slab. Însă, conducându-ma după un plan strict de subiecte, am reușit sa învăț totul. În fiecare noapte înainte de BAC nu m-am putut odihni, diferite gânduri sumbre roiau în capul meu. Testele de bacalaureat, pe o scara de la 1 la 10, ca nivel de dificultate sunt între 8 și 9. Româna a fost cât de cât ușoară, dar evaluatorii au ținut cu ardoare să controleze exact ca în barem și să nu accepte alte răspunsuri. La istorie a fost dificil, dar iarăși evaluatorii au verificat doar după barem, nu au luat în calcul și alte variante, de asemenea, corecte. La chimie a fost ușor. M-am dezamăgit mult în comisia de verificare din acest an. Am nota 8 la română, 8 la istorie, 8 la chimie și 10 la engleză. Am contestat notele sper să se schimbe, cel puțin la română.”

Elena Panainte: „Anul acesta am fost candidată la bacalaureat. Nuștiu dacă mă pot mândri cu acest titlu, în condițiile în care a fost organizat examenul. Nu este deloc un spațiu prietenesc și liber pentru elevi. Detectorul de metale, camerele de luat vederi, restricțiile, asistenții duri, toate acestea creează un stres în plus. Ca de obicei, testul la limba și literatura română rămâne a fi cel mai ciudat, restul au fost accesibile pentru toți dacă și pregătirea a fost pe măsură. Au fost evaluatori care au scăzut puncte la sarcinile care cereau exprimarea propriei păreri, ceea ce mi s-a părut ieșit din comun, deoarece punctul de vedere trebuie acceptat. Am avut ghinionul că la examenul de limba engleza evaluatorii să ma aprecieze diferit, iar pe foaia de titlu era scris „se va lua în considerație punctajul cel mai mic”. M-a surprins acest fapt, deoarece toți spun ca bacul e în favoarea elevului, însă asta este o dovadă contradictorie. Mă mândresc cu 10 la proba de istorie, sarcini ușoare despre spațiul românesc, revoluția din Franța și planul Marshall. Provin dintr-un liceu din mediul rural și am avut norocul să merg zi de zi la școală față de elevii din oraș care au învățat la distanță din cauza pandemiei, de aceea consider că nu a fost egalitate între toți elevii. Bacul 2021 a fost dificil din toate punctele de vedere, însă am făcut față cu brio. Le doresc succes mai departe tuturor celor care au încheiat această etapă de studii.”

Ana-Maria Novac: „La început, ca și orice alt elev, am avut mari emoții, dar mereu încercam să le depășesc, fiindcă știam ca ele nu mă vor ajuta. Mă liniștea faptul că am învățat sistematic în toți cei trei ani de liceu și știam că mă voi descurca bine. În general, testele nu au fost complicate, chiar am rămas uimită și totodată, mulțumită. În special de testul la istorie care avea foarte mari tangențe cu prebacul, ceea ce a simplificat examenul. Însă nu pot spune că sunt foarte mulțumită de note, deoarece nu îmi ajung câte 1-2 puncte până la nota următoare și consider că evaluatorii nu ar trebui să “zgârcească” aceste câteva puncte, luând în considerare situația care o avem acum în lume și perioadele în care am studiat online, care au fost complicate și au înrăutățit modul de predare a profesorilor și, desigur, atitudinea elevilor față de învățământ. Cam asta pot să spun despre experiența mea în timpul examenelor și sunt mulțumită că am trecut cu brio de ele și sunt gata să fac următorul pas important în viață.”

Nanu Vasile: „Bacul a fost ușor, la română consider că prea ușor. Personal, nu prea m-am pregătit înainte de bac și totuși, am reușit să iau 7, 7, 8, 7. Am avut emoții înaintea primului examen, cel de limbă română, din cauza profesorilor care aiurea au băgat frica în noi, că trebuie să stăm cu capul numai în foaie, că dacă ne vom mișca un pic ne va da afară, etc. De note sunt mulțumit, mai puțin la engleza, unde am fost depunctat aiurea la eseu. Am verificat baremul de corectitudine și ar fi trebuit să iau 8, nu 7. Cred că au fost cele mai ușoare examene, se putea lua 5 fără prea multă muncă.”

Aura Zaharia: „Nu mi s-au părut examenele chiar atât de dificile după cum afirmau profesorii, emoții mari nu am avut. A fost asemănător unui simplu test pe care îl dădeam și în școală. Mi-am demonstrat că dacă sunt responsabilă și învăț obțin și rezultate pe potrivă. Sunt mulțumită de rezultatele pe care le-am obținut, mai puțin de nota la română. La acest examen nu am atins un rezultat de care eram capabilă, fiindcă m-au depunctat foarte mult pe nedrept. Prin urmare m-am consultat cu profesoara de limba română și am dat testul la contestare. Sper să obțin punctele pierdute și nota binemeritată.”

Lera Popov: „Tot anul de studii speram până la sfârșit că nu va fii bac-ul, însa nu a fost totul atât de înfricoșator. Primul examen a fost la română, eram un pic emoționată dar nu până în starea de a fi panicată. Inițial credeam că va fii cu mult mai greu Bacul, că ma voi bloca și nu voi putea scrie nimic. Însă nu a fost nimic ieșit din comun, temele care s-au abordat au fost destul de accesibile, și cred că chiar și cel care nu a învățat în acest an susținea măcar pe un cinci. Cel mai ușor mi s-a părut examenul la engleză. Am venit la Bac ca la un simplu test, fără emoții în plus. Era accesibil pentru toți și cred că și pe înțelesul fiecăruia. Recent am văzut rezultatele mele, mă așteptam la ceva teribil, însă totul era sub control. Sunt mulțumită de note, sunt notele de care sunt capabilă eu și nu pot spune că sunt de vina profesorii sau examinatorii pentru rezultatele fiecărui elev.”