Dacă simți că nu te poți mișca și nu poți vorbi când te trezești din somn sau când aproape ai adormit, înseamnă că experimentezi paralizia în timpul somnului. E o stare destul de înfricoșătoare. Creierul e treaz, dar corpul nu poate face nicio mișcare. Dacă ai trăit vreodată această stare, atunci e bine să te informezi de ce apare și cum o poți controla. 

Ce provoacă paralizia în timpul somnului

Dacă simți că nu te poți mișca și nu poți vorbi când te trezești din somn sau când aproape ai adormit, înseamnă că experimentezi paralizia în timpul somnului. Deși această situație te poate speria, problema este una inofensivă în cele mai multe cazuri și apare la majoritatea oamenilor de câteva ori de-a lungul vieții. Ce provoacă această neplăcere și când poate fi periculoasă?

Ce este această afecțiune

Paralizia în timpul somnului este acel sentiment că ești treaz, conștient, și cu toate acestea nu poți să îți miști mâinile și picioarele și nici nu poți vorbi. Această senzație, care apare de obicei între somn și trezire, fie seara, fie dimineața, poate dura de la câteva secunde la câteva minute. Unele persoane pot avea, în plus, o senzație de apăsare, de teamă nedefinită sau de sufocare, iar altele, chiar dacă sunt singure, li se pare că mai este cineva cu ele în cameră.

Dacă paralizia în timpul somnului apare înainte să adormi, se numește hipnagogică, iar dacă apare înainte să te trezești, hipnopompică. În timpul somnului, corpul alternează între somnul REM (caracterizat prin mișcarea rapidă a ochilor) și NREM (non-REM), un ciclu durând aproximativ 90 de minute. De-a lungul perioadei de somn de tip non-REM, care ocupă aproximativ 75% din durata totală a somnului, corpul se relaxează și se reface.

La finalul acestei perioade, începe somnul de tip REM, în timpul căruia apar visele. Mușchii sunt încă relaxați și în poziția „oprit”, deci, în cazul în care începi să te trezești înainte ca acest ciclu să se sfârșească, deși devii treptat conștient, vei constata că nu poți să vorbești și să te miști.

Cercetările nu au demonstrat clar ce provoacă paralizia în timpul somnului, dar aceasta a fost asociată cu alte probleme de sănătate precum insomnia, tulburările de somn cauzate de munca în ture de noapte și de zi sau de diferența de fus orar, narcolepsia, stresul post-traumatic, anxietatea, atacurile de panică, utilizarea anumitor medicamente (în special cele pentru tulburarea de deficit de atenție), tulburarea bipolară sau cu un istoric familial de paralizie în timpul somnului. Narcolepsia, în special, apare împreună cu paralizia, deoarece creierul nu poate regla perioadele de somn, persoana poate adormi oricând și oriunde, însă are un somn neliniștit.

Cum se tratează

Paralizia în somn nu este periculoasă în sine și nu are nevoie de terapie, însă, în funcție de cauza ei, medicul poate trata problema respectivă. Dacă există afecțiuni de natură mentală asociate cu paralizia, spre exemplu depresie, medicul va recomanda antidepresive.

Cum se poate preveni

Obișnuiește-te să dormi între 6 și 8 ore pe noapte. Aerisește bine camera în fiecare seară, ai grijă să fie întuneric, liniște și să nu ai pe lângă tine electronice. Nu te mai uita la televizor cu o oră înainte de culcare și nici nu mai privi în ecranul telefonului sau al laptopului.
E important să-ți faci un program regulat de somn. Mergi la culcare la aceeași oră în fiecare seară și trezește-te la aceeași oră în fiecare dimineață, chiar și în zilele de weekend.

Introdu mișcarea în viața ta, însă nu face sport cu patru ore înainte de culcare. Alege un tip de sport care să ți se potrivească și pe care să-l poți practica zilnic fără mari impedimente. Dacă mergi la sală, găsește-ți una aproape de casă sau de serviciu, pentru a nu fi tentat să renunți pentru că ți-e greu să ajungi.

Înainte de culcare, evită să mănânci mult și să bei alcool sau cafea. Ia o cină ușoară cu două ore înainte de culcare sau, dacă e vorba de o cină mai consistentă, lasă patru ore între masă și ora de somn. Dacă obișnuiești să bei ziua cafea sau energizante, consumă-le până la cel târziu ora 15:00.

Încearcă să nu dormi pe spate. Deși această poziție este utilă, în general, pentru coloană, dacă ai episoade de paralizie în timpul somnului, e posibil ca dormitul pe spate să le îndesească.

De cele mai multe ori, vor apărea halucinații cu paralizia în somn

Poate cea mai urâtă parte a paraliziei în somn este că uneori vine cu halucinații. Aceste halucinații apar fie sub formă vizuală, fie auditivă. Unii oameni spun că simt că mai este cineva în cameră. Ba mai mult, au senzația că văd siluete demonice. Alții aud anumite sunete – șoapte nedeslușite sau țiuituri.

Când să te adresezi medicului

Dacă devii extrem de anxios și ajungi să îți fie teamă să te mai duci la culcare seara din cauza paraliziei în timpul somnului sau dacă ajungi la oboseală cronică din cauza lipsei de somn normal, mergi la medic.

Surse: doc.ro/playtech.ro

Distribuie articolul: