Cancelarul german Olaf Scholz a confirmat că Germania va deveni unul dintre centrele de pregătire pentru armata ucraineană în cadrul misiunii UE. Până în primăvara lui 2023, Germania va antrena până la 5.000 de militari pentru Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa ucraineană.

Cancelarul german a subliniat că Ucraina va continua să se apere cu succes, iar Germania o va sprijini, atâta timp cât va fi necesar. Cancelarul a amintit de decizia miniștrilor de externe ai UE cu privire la o misiune comună de instruire a aproximativ 15.000 de militari ucraineni luată pe 17 octombrie. El a informat că Germania va fi unul dintre cele două locuri principale de pregătire pentru angajații Forțelor Armate ale Ucrainei.

Anterior, publicația germană Welt am Sonntag a raportat cu referire la documentele interne ale UE că blocul intenționează să creeze două sedii operaționale, în Germania și Polonia, unde va avea loc pregătirea armatei ucrainene. Cu o zi înainte, a fost anunțat oficial că Polonia va deveni una dintre țările pe teritoriul căreia se vor desfășura exerciții ale armatei ucrainene.

Misiunea de formare a UE: ce trebuie să știi

În luna august, diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a declarat că blocul vrea să înceapă o misiune de pregătire a armatei ucrainene într-o țară vecină cu Ucraina. Pe 8 octombrie, prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala a declarat că liderii UE au ajuns la un consens cu privire la începerea unei misiuni de pregătire a militarilor Forțelor Armate ale Ucrainei. O săptămână și jumătate mai târziu, a fost luată decizia de a crea o Misiune a UE care să ofere asistență militară Ucrainei. A fost numită EUMAM Ucraina.

Misiunea EUMAM Ucraina va opera pe teritoriul statelor membre UE. De asemenea, va exista un sediu operațional la Bruxelles pentru a asigura coordonarea generală la nivel strategic. Comandantul misiunii va fi viceamiralul Hervé Blejean, directorul Forțelor de Planificare și Operațiuni Militare.

Misiunea va asigura pregătirea individuală, colectivă și de specialitate a Forțelor Armate, inclusiv a Forțelor Teritoriale de Apărare, precum și coordonarea și sincronizarea activităților statelor membre care asista la pregătire.

Mandatul misiunii va dura inițial doi ani, iar costurilor totale pentru această perioadă se va ridica la aproape 107 milioane de euro.

Se știe că Ungaria nu a susținut crearea misiunii. Și în Croația aceasta a stârnit dispute între guvern și președintele Zoran Milanovych, care se opune exercițiului din țara sa.