Pâinea noastră cea de toate zile ar putea avea în fiecare zi o altă variantă, dacă ţinem cont de diversitatea tipurilor de făină şi a ingredientelor care pot intra în compoziţia ei. Venim cu o rețetă apetisantă: pâine gratinată cu verdeţuri şi usturoi. 

Ingrediente:

  • 350 g făină albă
  • 120 ml lapte
  • 50 g unt
  • 15 g drojdie proaspătă
  • 1 lingură zahăr
  • 1 linguriţă sare
  • 1 ou

Pentru gratinat

  • 50 g unt
  • 3 căţei usturoi
  • ½ legătură pătrunjel
  • 50 g caşcaval ras

Preparare:

Într-un caston, amestecați drojdia cu o lingură de făină, zahărul şi 30 de ml de lapte. Lăsați maiaua să dospească 15-20 de minute. În alt vas, răsturnați făina împreună cu sarea. Faceți o gropiţă în mijloc, turnați maiaua, oul bătut şi începeți să amestecați. Încorporați restul de lapte rece, apoi untul la temperatura camerei. Frământaţi până nu se mai lipeşte de mâini. Transferați aluatul într-un bol curat, îl acoperiți cu un prosop şi îl lăsați la dospit până îşi dublează volumul.

Pe masa presărată cu foarte puţină făină, formați o pâine ovală, o puneți într-o tavă cu hârtie de copt şi lăsați să dospească din nou, 20 de minute. Coaceți la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, 35-40 de minute sau până se rumeneşte. Apoi o lăsați la răcit.

Între timp, amestecați untul moale cu usturoiul zdrobit şi cu pătrunjelul tocat. Când serviți pâinea, o crestați în formă de romburi, şi o ungeți cu untul frecat cu usturoi şi verdeață. Presărați caşcavalul ras şi dați din nou la cuptor pentru 10 minute, la foc mare, până se gratinează.

Sursa: Clickpoftabuna.ro

Vezi și: Cea mai simplă tartă cu mere și gem. O vei prepara ori de câte ori ai poftă de dulce!

Distribuie articolul: