Așteptam de mult timp ca și în Republica Moldova să apară un gen de romane care să șocheze prin duritatea lor, iar o astfel de carte s-a lansat, la Chișinău, abia în penultima lună a acestui an. „TÂRFA” dă pe față „firul” pornind din titlu, apoi din copertă, după care, din șirul de capitole care descos soarta Evei. Autoarea care și-a asumat acest roman este studentă la Drept, iar patima scrisului nu o lasă în pace încă din copilărie. Cristina Costov – autoarea cărții proaspăt lansate, a acceptat să ne vorbeasă deschis despre opera care vine să facă revoluție în literatura abordată până acum la Chișinău. Ce lecții le poate oferi această carte și bărbații deopotrivă, aflați în interviul de mai jos.

De la Drept și până la literatură există, totuși, o distanță sesizabilă. Cum te-a ajutat vocația aleasă, în scrierea primului roman din carieră?

De mic copil am avut aptitudini la scris. Îmbinam versuri, rime și proză. Am rămas profund decepționată atunci când am dat caietul meu cu versuri unui redactor și el le-a editat în cartea fiului său. Practic le-a furat.

În adolescență am fost educată doar din romane, detective, fantastică și aventură. Am citit foarte mult! Părinții au decis pentru mine la ce facultate să merg, plângeam când am auzit de Drept, vroiam la limbi străine cel puțin. Stând la ore care nu-mi erau pe plac, scriam versuri, nu credeam că pot avea valoare literară și nu le arătam nimănui.

După universitate, am lucrat în poliție și la pauze de masă scriam câte ceva pe hârtie, de multe ori uitam foaia pe masă…

Aveam semință de scriitor din copilărie, însă nu am fost apreciată, deoarece nici nu am tins să mă realizez în domeniul literar.

Dar să știți că și ramura Dreptului m-a ajutat, căci în roman există scene din detectiv, dramă, pe alocuri sinistre, pe care le-am descris fără de frică tot datorită faptului că am învățat Dreptul.

Acum fac masterat la psihologie clinică și aceasta mă ajută la rândul său.

12270332_504825129694799_689999116_n (1)

Ce probleme sociale subliniază romanul tău? Sunt inspirate din societatea moldovenească?

Abordează subiecte intime, ce se petrec în societatea contemporană între ambele sexe. Se subliniază tema abuzului sexual, hărțuirea sexuală, violul și diverse situații cu gen sexual, care pot distruge viața unei femei.

Deci femeia, în societatea contemporană, și atitudinea ei față de sex vizavi de dorințele abuzive ale bărbatului.

Romanul nu este plasat în spațiu, de aceea nu putem vorbi doar de țara în care locuim. Căci în toată lumea femeile pot îndura una și aceeași.

Titlul și coperta cărții sunt „ambalajele” care ți-au solicitat la fel de mult efort. A fost greu să le alegi?

Aceasta a fost cea mai ușoară parte la care practic nu am meditat. Titlul a existat de la bun început, iar coperta a apărut în formă de desen, executat de prietena Cristina Belenco, care mi l-a arătat. Eu, inspirată fiind de acest desen, am scris primul capitol al romanului.

12242333_504824983028147_1284467709_n

Dacă ai putea să o redescrii pe Eva, de data asta într-un singur enunț, ce ai spune despre ea?

Eva este începutul sfârșitului unei vieți pline de dezmăț.

Există un profil al cititorului care ar fi intrigat să aleagă de pe raft cartea scrisă de tine?

Desigur, cartea nu este pentru oricine, ar fi bine să fie citită după 18 ani. Unde înțelegerea este mai profundă. Cartea e scrisă într-un stil șocant și foarte dramatic, de aceea cititorul poate simți diverse emoții ce i-ar bulversa sufletul.

Tinerii vor dori să citească din curiozitate și sper să înțeleagă mesajul cărții, partea educativă. Eu cred că ar fi interesat un auditoriu de femei.

Ce lecții crezi că ar avea de învățat bărbații din această carte

Să fie mai atenți la cum procedează cu o femeie, să înțeleagă că pot distruge viața unei femei. Dar în același timp, pot deveni și colacul de salvare a unei sorți zdrobite. Să conștientizeze că viața e un bumerang.

12248649_504825393028106_1477530100_n

Care este partea cea mai dificilă a organizării unei lansări de carte?

Nu este dificil. Nu am simțit aceasta. Trebuie să găsești un moderator cum se cuvine, sala, iar restul vine de la sine. Din neștiință, mi-a fost mai complicat, la lansarea următoarei cărți va fi altfel.

Cum te-a schimbat psihologic editarea cărții? Te consideri un om care luptă pentru vise?

Am devenit mai încrezătoare în forțe proprii și am învățat să-mi apreciez munca, iar dacă place cuiva, îmi crește inima de bucurie și sunt mai optimistă acum, deoarece simt că totul depinde doar de mine. Și da, lupt pentru vise și voi mai lupta!

Cine sunt oamenii cărora le mulțumești pentru tot ce ai obținut până în prezent? Ai posibilitatea să le transmiți un mesaj.

Vreau să îmi mulțumesc mie însămi în primul rând, căci am muncit foarte mult! Dar m-au ajutat extrem de mult prietenele virtuale dintr-un grup de pe Facebook. Ele au fost primele cititoare și datorită încurajărilor lor am scris.

Mulțumesc din suflet că sunteți, m-ați ajutat enorm! Mi-ați dat elan și aripi și iată datorită vouă am scris o carte și continui să scriu.

12268842_504825173028128_249557879_o

Te-ai gândit deja la tematica unei noi producții literare? Ai prefera tot un roman, sau ai explora o cu totul altă specie? Ți-ai asuma provocarea unui blog, pe care ai putea scrie mereu?

Încă nu am decis ce specie literară voi folosi mereu, dar cel puțin fac încercări, să vedem ce-i va plăcea citirorului. Sunt plină de energie și idei.

Deja pregătesc cartea a doua, este o carte de povestiri scurte. Sunt la fel de interesante și șocante, pline de sens și cu morală. Erotice, drame, detectiv, de dragoste etc. O să mai editez și o carte de versuri. În 2016, voi apăra prima teză la Parapsihologie din RM, care va fi și ea editată. Am multe proiecte de realizat în anul care vine și o voi face cu mare plăcere și elan.

Am deja un blog, unde îmi scriu unele povestioare, chiar și gânduri, versuri:

Cristina, să ai parte de tot ce-ți dorești! Îți mulțumim pentru acest interviu!

12248677_504825059694806_1381275733_n

Foto: Arhiva Personală

Distribuie articolul: