În goana de fiece zi, tot alergăm să creștem, să ne dezvoltăm, să atingem niște scopuri și, adesea, ne prindem la gândul că tot nu suntem fericiți. De multe ori ne refugiem în amintirile ce ne legă de copilăria noastră, când totul era atât de simplu, când un desen animat ne făcea să țopăim de fericire.

Psihologii spun că dacă vrei să fii fericit trebuie să înveți de la copii. Cum, noi, oameni maturi avem ce învăța de la cei pe care îi învățăm noi? Păi să vezi că da! Copiii ne pot fi profesori în multe aspecte ale vieții. În care anume?

  1. Bucuria de a trăi momentul. Acum și aici. Copiii au uimitoarea capacitate de a uita trecutul foarte repede. De multe ori asistăm la situația în care doi copii ce ieri s-au certat, astăzi își dau mâna și redevin buni prieteni. Pentru copii fiece zi e un nou început. Oamenii maturi, în schimb, trăiesc sau în trecut, sau în viitor. Cei ce trăiesc în trecut sunt ancorați în niște evenimente sau trăiri care nu-i lasă să se orienteze spre noi orizonturi. Cei ce trăiesc în viitor, însă, sunt oamenii veșnicelor planuri și amânări pentru mai târziu. Capacitatea de a trăi acum și aici o au doar sfinții, înțelepții și… copiii.
  2. Bucuria lucrurilor simple. De ce ai nevoie ca să fii fericit? Un copil și un matur vor da răspunsuri absolut diferite la această întrebare. Maturii, care văd lucrurile global, vor răspunde că își doresc niște chestii complexe, pe când copiii știu a se bucura de la o înghețată în parc cu colegul de bancă. Poate ar trebui, întru terapia sufletului, să atragem atenție mai multă la detalii? Când ai admirat un apus de soare ultima dată?
  3. Dorința de a afla cât mai multe. Copiii sunt plini de curiozitate. Efectiv, te prinzi că-i interesează orice pe lume. O carte de povești colorată îi poate absorbi total, iar mersul unei furnici care se grăbește cine știe unde îi poate ține ocupați minute în șir. Maturii sunt mult mai puțin flexibili în a învăța ceva nou, creierul nostru își pierde cu anii capacitatea de a deprinde lucruri noi, chiar dacă aparent inutile. Dar noile cunoștințe, odată cu noile experiențe, îți păstrează vie pofta de viață.
  4. Iubirea necondiționată. Copilul își iubește părinții, bunicii, prietenii sau animalele de companie nu pentru anumite motive, ci pur și simplu. Noi, ca maturi, simțim această dragoste, la rândul nostru, pentru ei. Diferența e în aceea că pentru alți oameni prezenți în viața noastră deseori dragostea poartă un caracter selectiv. Copiii sunt capabili de cele mai sincere și curate sentimente, pentru că au sufletul pur și inocent. Evident, nu putem iubi toată lumea cu dragoste copilărească, dar putem învăța, în schimb, să ne acceptăm semenii, familia, rudele și prietenii așa cum sunt ei, fără să vrem să-i schimbăm după bunul nostru plac.
  5. Sinceritatea. Oh, un copil îți va spune îndată că ai o coafură nereușită sau că ești îmbrăcat ca un clovn. Din motiv că sunt foarte sinceri, ei nu se frământă cu ideea de a fi spus ceva nelalocul lui. Ok, e clar că nu vei putea să faci asemenea remarci fără să ofensezi pe cineva, dar ai putea începe prin a fi sincer cu tine însuți. Și crede-mă, să ajungi să nu te autoamăgești este deja un pas uriaș spre liniștea și echilibrul sufletesc.
  6. Imaginația bogată. Copiii au o capacitate deosebită de a-și imagina. O mulțime de situații care nu se întâmplă decât în mintea lor, personaje fictive sau chiar prieteni imaginari – este uimitor să vezi cum își creează pe loc o lume aparte. Molipsește-te de la ei și folosește-ți imaginația ori de câte ori ai ocazia s-o faci. Oamenii maturi își folosesc foarte rar emisfera dreaptă a creierului, ce răspunde de imaginație, dar s-ar putea ca acest lucru să te ajute să faci sau să încerci chestii la care nimeni nu s-a gândit vreodată. De aici apar și experiențe noi, sau chiar invenții.
  7. Iubește-te sincer. Ai observat vreodată cum zâmbesc copiii când se privesc în oglindă? Copiii nu se tem să se îmbrace straniu, ei nu se gândesc cum arată dintr-o parte, ce impresie vor face în societate. Ei sunt convinși că au părul frumos, cele mai frumușele piciorușe sau cosițe, sunt siguri că-s deștepți și ingenioși și simpatici și… lista poate continua. N-ar fi minunat să crezi despre tine în felul acesta, măcar uneori? Eu zic că da, iar stima de sine ridicată este un atu foarte puternic pentru fiece persoană.

Copiii ne dau cele mai importante lecții de dragoste, căldură sufletească, sinceritate și curaj. Deși noi rar observăm acest lucru, copiii zilnic ne oferă aceste lecții și poate că am reuși să înțelegem mai multe despre lumea în care trăim dacă am privi-o, măcar din când în când, prin ochii unui copil.

Distribuie articolul: