Tradițiile pascale spun că ouăle se fierb și se vopsesc în Joia Mare. Așa se face că majoritatea creștinilor le consumă și după Paște. Nutriționiștii spun că e greșit să mănânci un ou fiert care a fost păstrat mai mult de patru zile. Cei mai permisivi specialiști interzic consumul după a cincea zi de la fierbere, dacă sunt păstrate în frigider.

Ouăle fierte au un termen de valabilitate mult mai mic decât ouăle crude. Prin fierberea ouălor stratul protector al acestora se subţiază, ceea ce permite bacteriilor să ajungă mai uşor pe partea consumabilă din ou, prin coajă. Nici nutriţioniştii, nici medicii veterinari nu recomandă consumarea ouălor fierte la câteva zile după fierberea lor, cu atât mai puţin dacă acestea nu au fost păstrate în frigider, ne avertizează Agora.md, cu referire la Adevărul.ro.

În contextul celor menționate, vom mai preciza că ouăle pot fi consumate mai mult de două ori pe săptămână, ceea ce nu va afecta nivelul colesterolului din sânge. Mitul că ar mări cantitatea de colesterol a fost demolat încă acum 30 ani.

Gălbenușul conține cantități mai mari de nutrienți decât albușul. De preferat e consumul de ouă preparate, căci ouăle crude consumate în cantitate mare pot împiedica absorbția de către piele a biotinei, vitamină esențială pentru piele și păr, potrivit digi24.ro. Mai demolăm mitul că ouăle cu coajă brună sunt mai bune pentru sănătate. Culoarea nu are nimic de-a face cu calitatea, ci depinde de genele fiecărei găini și de rasa păsării.