Panică și isterie începe în mediul unor clerici și teologi în perioada serbării zilei Halloween. Articole publicate, predici și multe îndemnuri de a nu participa la Halloween - „sărbătoarea satanică cu închinare la idoli”. „Halloween nu este sărbătoare creștină, dar nici Revelionul, Mărțișorul și nici Ziua Independenței, iar de Ziua Vinului unii participanți ajung mai strașnici decât acei tineri care se maschează de Halloween. Tinerii se colorează și se maschează, dar la fel sunt și sărbătorile noastre de iarnă, când din străbuni noi umblăm cu capra sau cu ursul la urat. Și aceste obiceiuri nu au nimic în comun cu creștinismul sau cu colindele care vestesc nașterea lui Hristos, dar ele totuși sunt practicate din generații în generații. Aceste obiceiuri țin de cultură. Însă scopul Bisericii nu este de a promova sau a păstra cultura. Scopul Bisericii este ca orice om să ajungă la Hristos, să devină sfânt”, susține Ion Andronache, autorul vlogului Ortodoxia-pentru că așa trebuie.

Această sărbătoare a venit din țările nordice și are rădăcini păgâne. Însă aceasta nu este grav căci este serbată de oamenii care nu sunt practicanți, adică nu sunt creștini activi, dar care nici habar nu au de istoria și semnificația acestei sărbători.

„Mai grav însă este atunci când aceste practici păgâne sunt infiltrate în cultul creștin și sunt tolerate sau chiar încurajate de preoți, cum ar fi multe obiceiuri la botez, cununii sau mai ales la înmormântare, cu vămi, poduri, găini peste mort și altele”, spune Ion Andronache.

IMG_1588

Ion explică și originea Halloween-ului, care potrivit lui, are origini creștine, de aceea el le sugerează clericilor:

„Axați-vă atenția și eforturile asupra lucrurilor cu adevărat importante. Transformați parohiile în comunități de oameni care cred în Hristos și duc o viață după învățătura lui Hristos.  Parohii cu școli duminicale, prin care evanghelizarea continuă. Parohii, care sunt centre filantropice și de refugiu pentru cei nevoiași.”

Puteți afla mai multe detalii despre originea acestei sărbători din vlogul lui Ion Andronache, Ortodoxia-pentru că așa trebuie: facebook.com/ortodoxia.andronache/