Gospodinele din 11 sate ale raionului Dubăsari s-au pregătit ca la carte pentru festivalul IA MANIA. Au venit cu sarmale, plăcinte, saralii și țuică făcută acasă.

Doamna Tamara din satul Ustia ne-a mărturisit că nu a dormit toată noaptea. A petrecut-o în bucătărie.

IMG_8057

“Am pregătit șase feluri de copturi, iar colegele mele din ansamblul Struguraș au adus sarmale, plăcinte cu nuci și mere, pâine cu împletitura nucușoară. Nu am dormit toată noaptea pentru ca aveam și emoții. Noi suntem responsabile, vrem să fie bine. Ne place festivalul pentru că ne întoarce cu fața spre tradițiile noastre”, a declarat Tamara Chirilov pentru Ea.md.

În timp ce Eugenia Dulgher din satul Ciocălteni (raionul Orhei) țesea covoare în fața vizitatilor curioși, tinerii artiști plastici pictau.

IMG_8040

Doamna Eugenia ne-a spus că cei mai activi cumpărători de covoare moldovenești sunt străinii. Americanii sunt în capul listei.

„Au fost americanii la mine acasă și au cumpărat covoarele „Cerbii”, „Frunza nucului”, „Vulpea”. Ei prețuiesc mult covoarele noastre. Iubesc să le pună pe perete.”

Da, da, ați auzit bine. Cică le place americanilor să le pună pe perete. Am întrebat-o pe meșteriță de două-trei ori dacă am auzit bine. Tradițional, festivalul IA MANIA găzduiește concursul „Cai verzi pe pereți”. Artiștii plastici începători se întrec la pictură. Petru Glavan, student la Academia de Arte Plastice, a imortalizat o ciobăniță cu părul blond care are în spate un berbec roșu și un lup albastru.

IMG_8015

„Astfel se întrevede tricolorul. Berbecul aleargă după lup, iar lupul după berbec. Această interacțiune simbolizează ciclurile firești ale vieții, cu bune și cu rele”, a explicat Petru.

IMG_8012

Într-un alt colț al stadionului din Holercani am găsit-o pe Daniela Rotaru împletind coronițe pentru cele mai cochete mândre.

“Suntem pe câmp, în sânul naturii, cum altfel? Fetele care poartă cu mândrie ii, poartă și cornițe din flori. Le împletim din spice de grâu, flori de coada șoricelului, sovârv… Astăzi moldovencele arată ca niște zâne”, spune Daniela.

IMG_8027

Voinicii s-au trântit pentru un berbec, un iepure, un ied și un cucoș.

IMG_8067

Urmează concursul „Mândria” cu o defilare de ținute inspirate din portul popular, create de tinerii designeri. Seara va culmina cu un concert gălăgios și frumos. Printre artiștii care vor ține în priză vizitatorii se numără Pasha Parfeni și formația Tharmis.