Organizatorii de nunți, cumetrii și alte ceremonii solicită autorităților să găsească soluții pentru reluarea activității. Ei susțin că sunt pregătiți să facă față măsurilor stricte, pentru a se întoarce la muncă. Asta în condițiile în care sectorul HoReCa s-a redeschis pe data de 15 iunie, însă organizarea evenimentelor rămâne a fi interzisă pentru toata perioada de urgență în sănătate, care a fost prelungită până pe 15 iulie, scrie Agora

Administratorii sălilor de ceremonii sunt convinși că autoritățile ar putea gândi soluții și pentru acest domeniu, astfel încât să fie reluată o parte din activitate.

„Am fost preîntâmpinați că nu vom activa, după care am venit pe data de 15 iunie la Primărie și, la ora 12:00, juristul primăriei ne-a spus că putem activa și ne-a urat succes. La ora 17:00, 19:00, mi-au spus că e interzis. Eu am telefonat și la Ministerul Sănătății unde nimeni nu poate explica. Ne îndreaptă de la unul la altul. Nu e clar de ce noi nu funcționăm, pentru că prestăm aceleași servicii și aceleași impozite plătim”, a spus administratoarea unei tabăre de odihnă și a unei sali de evenimente, Ana Grădinaru.

„Mă bucură într-un fel anume că s-a permis cel puțin pentru cineva dintr-un domeniu apropiat nouă, pentru că era groaznic dacă nu se permitea. Însă e trist, pentru că ni s-au legat mâinile și nu putem face absolut nimic. Sunt absolut sigură că s-ar fi putut gândi ceva și pentru noi, mai ales pentru sălile mari”.

Carolina Mîndrilă, administratoare sală de evenimente

Agenții economici spun că de abia reușesc să își susțină angajații.

„Ne-a afectat foarte mult această pandemie, fiindcă angajații noștri stau acum acasă. În fiecare zi ne sună și ne întreabă. Noi nu avem răspuns la această întrebare. Noi am stat acasă, noi nu am ieșit practic trei luni de zile și nimeni nu poate da răspuns la întrebarea aceasta cum o să fie. Pentru noi nu este o problemă ca să facem așa sau altfel. Noi o să facem cum vor fi cerințele. Dacă mi-ar ajuta angajații cât de cât să supraviețuiască, eu voi fi cea mai fericită. Atunci mă ajută și pe mine”, declară proprietara unui local dedicat ceremoniilor, Ludmila Parașciuc.

„Perioada asta de post din noiembrie până în luna mai a fost ceva normal pentru noi. După care am așteptat și nu am avut de lucru. Mari salarii nu am dat, dar pentru existență dăm și astăzi. Dăm minim necesar la fiecare angajat ca să aibă ce mânca și trăi”, menționează administratoarea unei săli de nunți.

 În timp ce autoritățile întârzie cu măsuri concrete, organizatorii de evenimente propun câteva reguli în acest sens. 

„Masa este de peste 1.000 m2. Noi putem să aranjăm la mese câte doi, trei, patru sau cinci persoane. Nu este o problemă să măsurăm temperatura, să activăm cu mască, cu mănuși. Este tot deschis, ograda, este spațiu foarte mare. Noi putem să îi repartizăm. Fourchette-ul să îl facem în diferite puncte ale sălii”, spune Ludmila Parașciuc.

„Poate era cazul ca un procent din capacitatea noastră, era cazul de ieșit în curte și de jucat alte ceremonii decât nunțile. Trebuia discutat momentul și atunci cumva se identifica o soluție și pentru noi. E puțin incomod să îți imaginezi o nuntă în mănuși, măști și distanță socială. Dar foarte bine chibzuit s-ar fi putut, cu ieșirea în spații libere, mese deplasate una față de alta, cu deservire mai personalizată și mai proporționată, cu persoane mai puține și dezinfectant și luarea termometriei. Pașii susținuți de ceilalți pot fi implementați și de noi. Bine, nu la nunți mari, la un jubileu, la o întâlnire de final de an. Noi avem posibilități”, menționează Carolina Mîndrilă.

„Eu aș vedea ceremoniile în aer liber. De ce nu la o terasă, pe un tertoriu unde am putea amenaja, respecta distanța, să măsurăm temperatura, să facem dezinfecția mâinilor, teritoriului. Eu mi-aș dori ca aceste puncte să fie puse de niște specialiști în domeniu, de la medicină, care cunosc cu precizie ce fel de dezinfectant, însă în acest moment, nimeni nu cunoaște anumite puncte concrete. Să spună concret ce ar trebui noi să facem, cum am putea organiza o ceremonie, cum am putea aranja mesele, astfel încât lumea să nu să se intersecteze”, spune Ana Grădinaru.

Unele evenimente au fost deja replanificate pentru anul 2021, iar altele – anulate. Totuși, ceremoniile nu vor mai arăta la fel.

„Până acum au fost planificate în șapte săli vreo 50 de evenimente. Ele se planifică din toamnă sau cu un an înainte și noi eram gata să le petrecem. Sunt mirese însărcinate, care au amânat definitiv. Majoritatea au trecut pentru anul viitor, dar au fost și anulate”, explică Ludmila Parașciuc.

„Sunt un pic dezamăgiți, pentru că e un eveniment care e mult așteptat și provoacă plăcere. La noi caută un fel de alin. Vin și discutăm cum să facem. Foarte mulți au trecut evenimentele pentru la anul, foarte mulți stau și nu știu ce să facă, poate o masă după cununie sau după înregistrarea civilă, poate în curte mai târziu, în toamnă. Nunți mari o să se joace. Nu atât de multe, nu atât de mari. Dar 50 de persoane sunt 25 de perechi. De abia iei familia, dar tradiția spune că trebuie să îl iei și pe celălalt și pe un cumătru sau vecin. Poate 50 nu, dar 100 cu siguranță”, spune Carolina Mîndrilă.

Ceremoniile sunt interzise, pe întreg teritoriul țării, pe durata stării de urgență în sănătate publică. Perioada a fost prelungită până pe 15 iulie. CNESP a permis doar organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane.