Orange Moldova este un operator digital, care prin proiectele Fundaţiei Orange îşi reconfirmă angajamentul strategic de a investi în dezvoltarea ţării, prin aducerea componentei digitale în mai multe domenii de activitate. Astfel, la Universitatea Agrară din Moldova a fost lansată o nouă cafenea WiFi – cea de-a şasea, din cadrul proiectului naţional din domeniul educaţiei Orange WiFi Cafe în universităţi. Acesta presupune amenajarea cu un design special a unor spaţii din instituţiile de învăţământ superior, dotarea localului cu computere performante şi o plasmă de ultimă generaţie, dar şi asigurarea cu internet WiFi gratuit de la Orange Moldova.

Liudmila Climoc, Director General Orange, Membru al Bordului Fundaţiei Orange Moldova: „Actualmente, pentru a face faţă noilor cerinţe de pe piaţă , alături de alte domenii şi agricultura a intrat în epoca digitală. Utilizarea tehnologiilor performante, softurilor,  soluţiilor care funcţionează în baza internetului, permite agricultorilor să își desfășoare munca mult mai eficient, mai inteligent. Aşa cum Universitatea Agrară este singura instituţie din Moldova care pregăteşte specialişti pentru acest sector important al economiei naţionale, am decis să lansăm cea de-a şasea cafenea WiFi, anume aici. Suntem convinşi că familiarizarea viitorilor specialişti cu tehnologiile digitale , ne va permite pe viitor să avem o agricultură performantă şi în Moldova.”

Proiectul implică investiţii comune şi este implementat în parteneriat cu administraţiile instituţiilor de învăţământ superior. Administraţia universităţii a alocat resurse financiare pentru reparaţia spaţiului, iar Fundaţia Orange pentru achiziţionarea echipamentului tehnic, a mobilierului, şi crearea conceptului de design. Tot echipamentul poate fi folosit gratuit de către studenţi şi profesori, atât pentru a accesa internetul, cât şi pentru organizarea prezentărilor sau seminarelor interactive.

Gheorghe Cimpoieş, Rectorul Universităţii Agrare din Moldova: „Orange WiFi Cafe este un proiect foarte important în promovarea unor relații bune de parteneriat și colaborare dintre mediul de afaceri şi universităţile din Moldova. Mă bucur ca aceste practici europene sunt preluate şi de Moldova. Sunt sigur că acest spaţiu al tehnologiilor digitale va fi utilizat la maxim de către studenţi şi profesori. Orange WiFi Cafe aduce cu siguranţă valoare adăugată în modernizarea învăţământului de la Universitatea Agrară.”

Nadejda Veleşco, Şefa Direcţiei Învăţământ Superior, Ministerul Educaţiei:”Vă felicit pe toţi cu ocazia acestei investiţii valoroase pentru e-transformare. Învăţământul superior şi investiţia în învăţământul superior este calitatea vieţii noastre.

Sergiu Postică, Preşedintele Fundaţiei Orange Moldova: „ Educația digitală are un rol din ce în ce mai important în combaterea sărăciei, reducerea șomajului și asigurarea creșterii economice durabile a ţării. Pentru a valorifica această oportunitate, FOM susține facilitarea accesului tinerilor la resurse educaționale adaptate exigențelor tehnologice actuale, dezvoltarea competențelor şi abilităților necesare unor buni profesioniști și încurajează activitățile de cercetare științifică. Prin acest proiect ne-am propus să ştergem bariera digitală în învăţământul de tip superior. Vă doresc să exploataţi la maximum acest spaţiu, pentru a trăi o experienţă digitală incomparabilă.” 

Cei cca 6000 de tineri care îşi fac studiile la Universitatea Agrară se bucură acum din plin de o experienţă digitală incomparabilă. Posibilitatea de a avea mai multă mobilitate pe internet în incinta universităţii îi bucură pe studenţi. Şi asta pentru că astfel vor reuși mai rapid să-şi pregătească orele, dar şi să petreacă timpul util și distractiv.

Student UASM: „Pentru noi, studenţii, o sursă principală de informare este internetul, adică, fără internet, noi, practic, nu am putea să ne dezvoltăm pe plan profesional.”

Orange WiFi Cafe este un proiect inovativ, iar de la lansarea sa acesta s-a bucurat de un succes enorm. Experienţa Fundaţiei Orange Moldova a fost preluată şi de filiale din alte state ale Fundaţiei Orange Grup. Proiectul este implementat de către Centrul de Informaţii Universitare.

Angela Muşet, Directorul Centrului de Informaţii Universitare: „Fundaţia Orange Moldova aduce întotdeauna proiecte inovative pentru a contribui la îmbunătăţirea educaţiei digitale, dar şi a altor domenii importante  pentru societate. Proiectul Orange WiFi Cafe este un model de succes de colaborare participativa în vederea susţinerii tinerii generaţii. Apreciem mult, contribuţia financiară substanţială a Fundaţiei Orange, iniţiativa încurajând colaborarea pe termen lung dintre tânăra generaţie şi sectorul civic în general.”

Orange WiFi Cafe a fost lansat în anul 2013, iar anual peste 50 de mii de studenţi şi profesori se bucură de avantajele acestuia. În curând, Fundația Orange va deschide alte 3 cafenele WiFi, în incinta Universităţii de Stat din Cahul, a Universităţii Pedagogice de Stat”Ion Creangă” şi a Universităţii din Comrat.

Fundaţia Orange Moldova a fost înfiinţată în anul 2009. Timp de 6 ani aceasta a dezvoltat peste 50 de proiecte cu impact social major şi de care au beneficiat cca 200 de mii de persoane.

P

Distribuie articolul: