„Alăptarea este iubirea transformată în hrană”, crede sincer Olga Leahu. Moldoveanca este originară din raionul Soroca, dar la moment locuiește cu familia sa în Cascais, Portugalia. De mai bine de jumătate de an, Olga și-a dedicat tot timpul micuței sale prințese, pe care a alăptat-o în primele șase luni exclusiv la sân. Despre frumoasa experiență a alăptarii, Olga ne-a povestit pe îndelete, într-un interviu #Cumamalăptat.

„Fiecare mamă trăiește experiența sa de alăptare. Pentru mine este ceva frumos şi unic. Pe data de 05.02.2020 am avut cel mai frumos sentiment din viață – a apărut prințesa noastră. Iar cel mai intens sentiment l-am trăit când mi-au pus fetița la sân şi  încercam s-o alăptez. Fiind primul copil, nu ştiam cum s-o poziționez şi cum să o alăptez. După ce moaşa mi-a arătat care este poziția corectă şi a început procesul alăptării, mă cuprinde acel fior și val de emoții la fiecare moment de alăptare”, recunoaște Olga.

Ora de aur între mamă și copil

„Numită ora de aur între mamă și copil, cred că și pentru mine au fost cele mai minunate minute, unice și irepetabile, care vor rămâne veșnic în memoria mea… Ştiam doar că e necesar să o alăptez la 2 sau 3 ore, dar în cazul nostru n-a mers graficul. Era 24 din 24 cu gurița la sân din cauza colicilor, o țineam mai aproape de pieptul meu şi când dorea, atunci o alăptam. Am mers pe strategia de alăptare la cerere”, ne mai povestește Olga.

Povestea laptelui praf scuipat

„După două săptămâni ale copilului am plecat la medic să vedem dacă adaugăm sau nu şi parcă prea puţin adăugase micuța. Ne gândeam că posibil nu-i ajunge lăptic sau nu mă alimentez corect și am decis să cumpar un lapte praf. Bineînțeles micuţa mea a refuzat categoric, iar acum realizez că știe copilul ce-i mai bun pentru el – lăpticul mamei. Cu răbdare, somn, alimentație echilibrată, am reușit să adaug și lăptic, și încredere că pot să-mi alimentez fetița exclusiv natural”, mai spune tânăra mămică.

„Acum o alăptez când dorește, nu contează unde mă aflu: autobuz, parcuri sau alte locuri publice. Micuța are șase luni, iar noi continuăm alăptarea. Cred că alăptarea este iubirea transformată în hrană. Am și un mesaj pentru mămicile care se află la început de drum: să fie relaxate, e normal ca un bebeluș să stea la sân mult, e normal să nu ia în greutate, e normal să vrea doar în brațe… Poate e greu, dar timpul trece foarte repede şi ne va fi dor de alăptarea micilor minuni şi de dormitul la pieptul nostru. Procesul alăptării este unic şi minunat, iar pe mine mă face fericită şi împlinită”, recunoaște Olga Leahu.

Citește și: „Mămica alăptează 2020” – diaspora din Portugalia s-a reunit într-o ședință foto deosebită (Foto)

Foto: Denis Radu