Nu te-ai considerat niciodată o fire optimistă, ba chiar ai susținut tot timpul că ești, mai degrabă, realistă. Sau poate chiar pesimistă! Întrebarea este: poți oare să îți schimbi gândirea?

Se spune că optimiștii văd întotdeauna oportunități și soluții, în timp ce pesimiștii găsesc, în schimb, o problema pentru fiecare soluție. Fie că te consideri realistă sau pesimistă, se pare că poți deveni o persoană optimistă, dacă îți dorești acest lucru și dacă ești dispusă să lucrezi în această direcție. Probabil că vrei să ai o viziune mai pozitivă asupra vieții sau să fii mai relaxată atunci când lucrurile nu par să fie chiar roz. Indiferent de caz, îți poți „antrena” optimismul prin următoarele metode. Ele nu vor avea efect instantaneu, însă practica îți va aduce rezultate!

Cum să devii optimistă: 3 practici zilnice pe care să le integrezi în viața ta

1. Pune-ți întrebări care să îți permită să vezi lucrurile diferit

Dacă până acum obișnuiai săte enervezi sau să te indispui foarte repede, încearcă să adopți un nou obicei. De fiecare dată când te surprinzi încruntându-te sau plângându-te de o anumită situație, trage aer în piept și oprește-te pentru o secundă. Întreabă-te ce lecții poți învață din contextul în care te afli.

Apoi, pune-ți mai multe întrebări ajutătoare: pot vedea ceva pozitiv în situația de față? Pot găsi o oportunitate în toată această agitație? Cum pot folosi acest context în avantajul meu?

Chiar dacă, la început, aceste întrebări vor părea forțate, încearcă să găseșți răspunsuri. Notează-ți în agenda ta toate scenariile pozitive pe care ești capabilă să le vezi în anumite situații.

Autoanalizeaza-te și da-ți seama că, în spatele atitudinii negativiste, se poate ascunde un optimism semnificativ. Și, dacă nu este acolo, îl poți crea de la zero!

2. Găsește inspirăție în surse exterioare

Cu siguranță, ai acea prietenă extrem de pozitivă, care are întotdeauna zâmbetul pe buze și are o soluție pentru orice. Încearcă să petreci mai mult timp cu astfel de persoane, care te vor inspira și te vor face să înțelegi cum poți deveni și tu, la rândul tău, ceva mai optimistă. De asemenea, ai grijă la informațiile pe care le lași să ajungă la tine, zi de zi.

Fă curățenie pe social media, eliminând conturile axate pe critică, știri negative, bârfă sau scandaluri mondene. În schimb, urmărește persoane care te încurajează să privești viață cu mai multă speranța.

Nu în ultimul rând, când te întâlnești cu familia, colegii de birou sau grupul de prieteni, observă cine sunt acele persoane care îți alimentează pesimismul. Cine are mereu o problema sau simte nevoia să se plângă încontinuu? Pe de altă parte, cine sunt cei care par să aibă un optimism nativ și sunt dispuși să îl împartă cu toată lumea? Caută să te înconjori cu oameni din ultima categorie. Contează enorm!

3. Începe-ți ziua într-un mod optimist

Te întrebi cum să devii optimistă? Fă ce fac oamenii optimiști! Ce fac oamenii optimiști imediat după ce se trezesc? Enumeră, în gând sau în jurnal, câteva motive pentru care sunt recunoscători. Încearcă și tu această practică și perseverează, chiar dacă nu ai nicio idee de pus pe lista la început. Vei vedea că, în timp, vei începe să găsești tot mai multe motive de recunoștință.

Apoi, fă-ți un obicei din a zâmbi în fiecare dimineață. Poți urmări un vlog sau un video care te binedispune, poți conversa prin mesaje cu o prietenă sau poți ascultă un podcast care te motivează.

Un start optimist al zilei te va ajută să îți menții atitudinea și în restul zilei! Nu în ultimul rând, nu te aștepta că gândirea să ți se schimbe în doar câteva zile. Vechile procese și patternuri vor reapărea, însă de această dată vei fi conștientă de ele și le vei corectă.

Sursa

 

Distribuie articolul: