Guvernele Italiei și  Spaniei au anunţat noi limite de temperatură pentru aerul condiţionat şi încălzirea clădirilor, în vederea economiei de energie, transmit Reuters şi dpa, citat de Agerpres.

Sistemele energetice europene se confruntă cu probleme din cauza valului de căldură şi al reducerii importurilor de gaze din Rusia, ca urmare a războiului din Ucraina. Luna trecută, Uniunea Europeană a propus ca fiecare din cele 27 de state membre să îşi reducă cu 15% consumul de gaze, însă Spania a obţinut o derogare şi va încerca să consume cu 7% mai puţin, deşi iniţial se opusese acordului.

Printre restricţiile anunţate de ministrul pentru tranziţia ecologică şi problemele demografice, Teresa Ribera, se numără setarea unor termostate la sistemele de aer condiţionat şi încălzire la peste 27 de grade vara şi sub 19 grade iarna, în toate clădirile publice, în malluri, restaurante, cinematografe, sediile de firme, hoteluri, gări şi aeroporturi.

Magazinele trebuie să îşi echipeze intrările cu sisteme automate de închidere a uşilor, cel mai târziu până la 30 septembrie.

Iluminatul în birourile nefolosite, în vitrine şi la monumente se va întrerupe la orele 22.

Se vor efectua verificări ale eficienţei energetice a anumitor clădiri. Reprezentanta guvernului de la Madrid a cerut totodată firmelor private să recurgă mai mult la telemuncă.

Reuters reaminteşte că premierul spaniol Pedro Sanchez a propus săptămâna trecută şi renunţarea la cravate, ca o primă modalitate de a face economii la aerul condiţionat.

Ce fac celelalte state europene privind raționalizarea gazelor

Guvernul italian a decis să reglementeze temperatura în clădirile publice: pe timp de iarnă, cel mult 19 grade, vara, cel puțin 27. Iar acum, un plan similar ar putea fi recomandat de Comisia Europeană tuturor statelor membre.

Sursa: wall-street.ro

Distribuie articolul: