În cel mai recent Live Instagram te invit să-l cunoști pe Tomm Blanaru , autorul „Tomm Reviews” – primul proiect de recenzii pentru restaurantele și cafenelele de la noi din țară. Live-ul durează aproape o oră, iată de ce, dacă nu ai suficient timp la dispoziție m-am gândit să-ți ofer spre lectură cele mai importante aspecte desprinse din discuția cu Tomm. 

Așadar, în textul de ce urmează vei afla despre:

  • Activitățile lui Tomm în afara proiectului;
  • Cum s-a născut proiectul „Tomm Reviews”;
  • Cele mai importante criterii în aprecierea unui local;
  • Top 5 localuri din Chișinău în care Tomm este un oaspete fidel.

Activitățile lui Tomm în afara proiectului

Chiar dacă Tomm Blanaru, este foarte activ pe pagina „Tomm Reviews” și ne bucură regulat cu noi recenzii, se pare că această activitate este mai degrabă un hobby. Tomm a mărturisit, în cadrul discuției, cu ce se ocupă în afara proiectului.

„În afara proiectului sunt freelancer, activez în calitate de copywriter și marketolog într-o companie”, spune Tomm.  Acesta recunoaște că nu se limitează doar la venitul pe care i-l aduce proiectul – „Poți să trăiești din această activitate, dar trebuie să ai un job pentru că această activitate este mai mult un hobby, ai nevoie de o sursă stabilă de venit”, recunoaște el.

Cum s-a născut proiectul Tomm Reviews

După cum ai înțeles deja, proiectul lansat de Tomm e primul blog de recenzii pentru restaurantele și cafenelele de la noi din țară. Am fost curioasă cum i-a apărut lui Tomm ideea de a lansa un astfel de proiect și află că rădăcinile acestuia se trag încă din copilărie!

„Mi-a venit ideea de un asemenea proiect așa cum la noi pe piață nu exista astfel de produs. De mic îmi plăcea să vizitez diverse restaurante împreună cu familia mea și îmi plăcea să urmăresc cum lucrează chelnerii, bucătarii, să analizez calitatea mâncării și m-am gândit că ar fi fain să existe un proiect care să ofere recenzii restaurantelor de la noi din țară. Acesta este principiul pe care se bazează proiectul „Tomm Reviews” de mai bine de doi ani”, povestește el.

Oamenii citesc, le place, iar eu sunt fericit că această idee a rezonat cu atâtea persoane.

„La început a fost mai dificil, multe persoane nu mă luau în serios, punându-și întrebarea: „Cum un simplu băiat să se dea cu părerea despre localuri?”… când apăreau recenzii negative, stăpânii mă numeau incompetent și-mi ziceau că nu pricep, erau agresivi. Dar peste jumătate de an, treptat, proiectul a început să ia amploare”, mărturisește Tomm.

Eu, din start, nu m-am poziționat ca un expert în gastronomie, ci ca un oaspete în cadrul restaurantului. Cred că orice client are dreptul să-și expună părerea despre serviciile care i s-au acordat, calitatea mâncării, și alte detalii de acest fel.

Cele mai importante criterii în aprecierea unui local

Orice local, înainte de a deveni personajul central al unei recenzii este analizat din perspectiva câtorva criterii importante. Află care sunt elementele la care Tomm atrage cel mai mult atenția înainte de a lăsa o recenzie.

„Pentru mine, în primul rând, contează mâncarea, calitatea mâncării, platingul, cum este servită. Un alt aspect important este deservirea, atrag atenția dacă chelnerul cunoaște bine pozițiile din meniu, se întâlnesc des cazuri când chelnerii nu cunosc ingredientele din care sunt preparate anumite bucate și trebuie să plece la bucătărie ca să se informeze. Îmi plac chelnerii care cunosc meniul, sunt bine informați, sunt amabili, dar care nu sunt foarte insistenți. Pun accent și pe design, este important ca localul să fie drăguț, cochet. Îmi place foarte mult când bucătarul iese în sală, vorbește cu clienții, acest lucru bucură foarte mult, pentru un oaspete este important să comunice cu persoana care îi gătește”, spune Tomm.

Top 5 localuri din Chișinău în care Tomm este un oaspete fidel

  1. Restaurantul „Fuior” – ne bucură cu bucătărie moldovenească reinterpretată. Este foarte fain ce fac ei și sper să rămână la același nivel.

  2. „Gastrobar” – îmi plac fructele lor de mare, mereu proaspete.

  3. „Sofra-Mangal” din sectorul Râșcani – designul acestui local este simplu, dar se gătește foarte și foarte gustos. Acolo am mâncat cel mai bun frigărui din viața mea.

  4. „Smoke & Ribz” – primul restaurant din Moldova unde se gătește BBQ american autentic. Am mâncat niște costițe delicioase acolo. Este o afacere de familie și oamenii chiar țin la ceea ce fac.

  5. Pe al cincilea loc aș poziționa restaurantul „Tbilisi”.

Dacă ți-a plăcut ceea ce ai citit până acum, te încurajez să accesezi live-ul de mai jos pentru a obține mai multe informații utile din discuția cu autorului proiectului „Tomm Reviews” – Tomm Blanaru.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Revista EA.md (@revistaea)

Sursa foto & video: Facebook & Instagram 

Vezi și: Tomm Blanaru – unicul moldovean care face recenzii culinare pentru localurile din Moldova. Interviu