Potrivit mold-street.com, agențiile ONU au reușit să adune 106 milioane de dolari pentru sprijinirea refugiaților ucraineni în Republica Moldova. Acești bani sunt gestionați direct de echipa ONU și ICNUR, a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„De două luni și jumătate suntem martorii unei tragedii în desfășurare în Ucraina. Cetățenii noștri s-au solidarizat cu vecinii noștri ucraineni, și-au deschis casele și inimile pentru refugiații din Ucraina. 90 de mii de refugiați este un număr mare pentru o țară cu o populație stabilă de 2,6 milioane de oameni”, a menționat Natalia Gavrilița.

Potrivit prim-ministrei, din aceste motive autorităţile de la Chişinău au cerut sprijinul comunității internaționale pentru consolidarea serviciilor naționale existente, pentru relocarea refugiaților și pentru acoperirea costurilor operaționale urgente.

„Agențiile ONU au reușit să adune 106 milioane de dolari pentru sprijinirea refugiaților ucraineni în Republica Moldova. Acești bani sunt gestionați direct de echipa ONU și ICNUR. Am dori ca ajutoarele destinate refugiaților și gazdelor lor în Moldova să ajungă mai rapid și în volum suficient la destinație, la fiecare refugiat, astfel încât acești oameni să-și poată acoperi necesitățile în timp util”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul conferinței de presă comune cu secretarul general al ONU.

De asemenea, prim-ministra a menționat că în pofida multiplelor crize care au lovit țara noastră, Guvernul este determinat să avanseze pe calea reformelor și integrării în Uniunea Europeană.

„Astăzi, Republica Moldova face față unei suprapuneri fără precedent de crize: efectele crizei pandemice, crizei energetice, inflației și creșterii prețurilor, reorientarea lanțurilor comerciale… Războiul ne-a convins că nu avem timp de pierdut – trebuie să avansăm rapid spre scopul propus. Iar în acest context, apreciem parteneriatul durabil pe care l-am construit între Republica Moldova și ONU”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Republica Moldova este membră a ONU de 30 de ani, perioadă în care a semnat peste 300 de tratate internaționale din sistemul ONU și al agențiilor specializate. Începând cu 2003, țara noastră a detașat 148 de militari și militare în operațiuni ONU de menținere a păcii în diferite părți ale lumii. În prezent, în Republica Moldova funcționează 23 de agenții, programe și fonduri ale ONU, cu activități în domenii precum dezvoltare durabilă, sănătate, educație, piața muncii, drepturile omului, inclusiv cele ale copilului, justiție, economia verde, climă, agricultură sustenabilă și altele.

Sursa: mold-street.com

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: