Politicianul Alexei Navalnîi a acordat un lung interviu revistei Time, apărând și pe coperta publicației cu titlul „Omul de care se teme Putin!”. În interviu, Navalnîi a vorbit despre viața din închisoare.

Navalnîi a petrecut câteva luni în Germania, unde a fost supus reabilitării după ce a fost otrăvit. Când s-a întors în Rusia, a fost arestat într-un dosar penal din 2014, care a fost considerat ilegal de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Navalnîi a povestit că prizonierilor din închisoare le este frică să vorbească cu el, pentru că nu vor să spună ceva de prisos.

O închisoare într-o închisoare. Cred că aceasta este cea mai exactă descriere a realității mele. Sunt 13 oameni cu mine aici. Dintre aceștia, doar unul are voie să-mi vorbească. Restul pot comunica cu mine doar în monosilabe. Practic, toată lumea tace mereu – nu vor să spună ceva de prisos”, spune Navalnîi. 

Situația din închisoare a devenit o adevărată testare pentru acesta. 

Ferestrele de la camera mea sunt sigilate. Peste tot e hârtie albă. Transmite lumină, dar nimic nu este vizibil prin ea. Aceasta este singura cameră cu ferestre sigilate și toată lumea înțelege că acest lucru este făcut pentru ca eu să nu văd ce se întâmplă afară. Uneori simt că trăiesc într-o cutie de pantofi”, a mai mărturisit politicianul. 

A recunoscut că la început, în închisoare au încercat să-l provoace. Doi prizonieri îl urmăreau constant oriunde mergea. Sarcina lui principală, potrivit politicianului, a fost să nu cedeze emoțiilor și să nu lovească pe nimeni. În caz contrar, toți ar fi spus că el a atacat o persoană fără vreun motiv.

În ciuda faptului că arestarea sa după întoarcerea în Rusia era evidentă, Navalnîi nu avea nicio îndoială că se va întoarce. El a recunoscut că soția sa i-a acceptat decizia, dar le era teamă că își pot pune copiii în pericol. El a mai spus că acum situația din țară s-a schimbat, totul este cu mult mai rău. 

„Putin m-a surprins, pentru că acum am înțeles cât de mult rău poate să facă el întregii țări și viitorului ei, de dragul rezolvării unei probleme politice. Rusia în toamna lui 2020 și acum sunt țări diferite cu un regim politic foarte diferit”.

Navalnîi a adăugat că este clar pentru toată lumea, inclusiv pentru președinte, că arestarea lui a adus mult mai mult rău, decât beneficii. 

„Cineva în exil, cineva arestat, dar drumul nostru niciodată nu se oprește. În general, eram pregătiți pentru asta, așa că ne schimbăm și evoluăm într-o altă organizație. Nu am nicio îndoială că vom continua să fim principala forță de opoziție și să stabilim agenda politică, lucrând mai bine și mai eficient decât oricine”, a mai adăugat Navalnîi.

Citește tot interviul aici: Omul de care se teme de Putin