Ana Lucia Culev s-a născut în anul 1970 în satul Slobozia Mare, raionul Cahul. A studiat la Universitatea de Stat, Facultatea filologie. A fost prezentatoare la Postul de Radio „Antena Chișinăului”. La moment este liber profesionist. Studentă fiind, a participat la evenimentele din anii 1989-1991.

Daniela Gorincioi: În contextul Zilei de Independență a Republicii Moldova, ce vă amintiți de evenimentele care s-au întâmplat atunci?

Ana Lucia Culev: August este luna în care noi reflectăm și discutăm mai mult despre destinul nostru ca popor, despre identitate, despre Independență și Suveranitate, despre Limba Română. Sunt teme cardinale, care în contextul actual, capătă noi valențe. Federația Rusă a început războiul pentru refacerea Uniunii Sovietice. Pentru partea asta a Moldovei, asta înseamnă un fel de „transnistrizare”. Putem merge la Tiraspol să vedem ce ar însemna asta.

DG: Aveți rude/cunoștințe care au participat la evenimentele de atunci? Respectiv, dacă v-au relatat detalii de la fața locului.

ALC: Când am început studiile la Facultatea de Litere a Universității din Chișinău era o perioadă turbulentă. Ieșeam în stradă la proteste. La o lecție cu profesorul Anatol Ciobanu am scris prima dictare cu grafie latină. Eu știam grafia latină, pentru că fiind originară de la sud, am privit toată copilăria filmele difuzate de Televiziunea Română cu subtitrare în română. Numai eu și un coleg, Dorin Onofrei, am luat note de 10. Pentru unii dintre colegi a fost dificil. Dar cu toții eram pătrunși de sentimentul că trăim vremuri istorice. Noi trebuie să ne apărăm identitatea, valorile, pământul, limba română. În anii de renaștere națională eram mai mulți și mai uniți.

DG: În anul 1998, a apărut postul de radio Antena C și avea o acoperire națională, din câte îmi amintesc. În context, fusese o revoluție, în sens bun, pe piața media din țara noastră. Dvs. ați fost prezentatoare la acel post de radio. Cum a influențat activitatea acestuia țara noastră?

ALC: Și la Postul de Radio Antena Chișinăului am avut acest sentiment că facem istorie, că urmăm îndemnul și exemplul înaintașilor. Dar orice zvâcnire patriotică în Basarabia se termină cu persecuții și hărtuire. Postul Antena C a fost închis și altul mai bun nu s-a deschis.

DG: Ce emoții aveți în contextul sărbătorilor naționale, Ziua Independenței și Ziua Limbii Române?

ALC: Din păcate, în aceste trei decenii, clasa politică de la Chișinău a împiedicat toate bunele intenții, elanul și forța creatoare. Admir oamenii cu vise mărețe, profesioniștii, temerarii. Ei, însă, nu-și văd realizate visele în Republica Moldova. Aici nu este înțelegere și susținere. Fără dialog nu este viitor.

Distribuie articolul: