Trecerea de la scutece la olița nu este întotdeauna uşoară, dar cu o abordare sensibilă, orice părinte o poate transforma într-o experienţă calmă şi relativ ”curată”.
Regula de aur în această aventură este să nu vă stresați, nici voi – părinții, dar în mod special copii!

Experţii susţin că un copil va trece de la scutece la oliță atunci când va fi gata. Dar acest ”gata” este o noțiune atât de vagă, încât foarte puțini părinți reușesc să o înțeleagă. Vârsta medie cînd fetiţele ar trebui să stea la oliţă este de 29 de luni, iar pentru băieţei, este de 31 de luni.

În cazul în care micuţul se apropie cu repeziciune de această vârstă şi poartă încă scutece, nu vă faceţi griji.

Vă prezentăm câteva trucuri pe care fiecare părinte ar trebui le să ştie:

  • Observaţi dacă copilul dumneavoastră este pregătit: solicitarea de a fi schimbat sau încercarea de a elimina un scutec murdar, dorinţa de a purta chiloţei ca și părinții sau frații/surorile mai mari, sunt câteva indicii.

 

  • Acceptați ideea că copilul poate sta direct pe closet și sări peste oliță: în cazul în care copilul dumneavoastră doreşte să încerce closetul, nu-l împiedicaţi. Nu există nici un motiv pentru care ar trebui să stea mai întâi în mod obligatoriu pe oliţă.

 

  • Țineți cont de faptul că urinarea și defecarea sunt două lucruri diferite: dacă copilul face pipi la oliţă, dar insistă să aibă scaunul în scutec, acesta este un fenomen foarte frecvent şi normal. Nu certaţi copilul în acest caz – aţi putea declanşa reţinerea scaunului.

 

  • Înţelegeţi când trebuie să luaţi o pauză: un scaun dureros din cauza constipaţiei poate duce la o frică de oliţă. În acest caz, cel mai bine este să vă relaxaţi, să luaţi o pauză şi să aşezaţi copilul înapoi la oliţă după o săptămâna sau câteva zile.

 

  • Adaptaţi-vă la programul copilului: acceptați faptul că pentru puţin timp, universul vostru va fi centrat pe vezica urinară şi intestinul copilului. Evitaţi să reveniți la scutece „pentru orice eventualitate”, deoarece copilul va deveni confuz.

 

  • Nu întrebaţi constant copilul dacă are nevoie să meargă la toaletă: întrebând mereu copilul, îl împiedicaţi să se gândească pentru el însuşi – ei trebuie să fie în măsură să estimeze când trebuie să meargă la toaletă.
  • Faceţi haz de necaz de micile incidente: toți copiii vor păta pantalonii la un moment dat. Este important să fiţi foarte calmi în aceste momente.
  • Înţelegeţi nopţile uscate: un copil care este uscat în timpul zilei poate să nu fie uscat pe timp de noapte. Încercaţi să nu aveţi prea multe aşteptări cu privire la acest lucru.

 

Distribuie articolul: