„Poezia este revelația sentimentului că un poet crede în interioritatea și personalitatea unor cuvinte pe care cititorul le recunoaște a fi ale lui însuși”, a spus Salvatore Quasimodo. Prin poezie se transmit sentimente, emoții și trăiri ale unui om, în cuvintele căruia se regăsește o întreagă lume. Prin poezie ne teleportăm în adâncul sufletului, în cele mai întunecate locuri și răscolim, trezim unele amintiri. Poeții, cei ce creează, cei ce inspiră, cei ce trăiesc prin versuri, ne îmbogățesc, cu adevărate comori ale culturii. Olga Mațarin este o tânără poetă. Scrisul este o parte importantă din viața ei, iar astrologia, este o a doua prioritare, din care se inspiră pentru cele mai contemporane și profunde poezii.

Ce înseamnă poezia pentru tine?

Poezia este o operă creată în urma apariției unor emoții. Pentru mine scrisul e o metodă ecologică de a retrăi aceste emoții.

Cum ai început a scrie poezii?

Îmi amintesc că primele poezii le-am scris în perioada școlară, aveam pe atunci un caiet pentru ele, dar au existat unele bariere pe care nu le-am putut depăși, ca să mă pot remarca prin această modalitate.

De unde s-a născut această pasiune pentru versuri?

Azi, cu certitudine pot spune că poezia și scrisul sunt mai mult decât o pasiune, ci talentul meu, căruia nu i-am atras atenția cuvenită. Nu am învățat la vreo școală specializată și nu mă forțez atunci când scriu, totul vine de la sine.

Care a fost prima ta poezie și ce sentimente te leagă de ea?

Sincer, nu-mi amintesc care a fost prima poezie scrisă, dar cred că cel mai important e ceea ce urmează.

Ce te inspiră și care sunt temele predominante în poeziile tale?

Mă inspiră Universul și totul ce se întâmplă în jurul meu. De asemenea, viața și aspectele sale multiple sunt un izvor nesecat de inspirație. Temele poeziilor mele variază și depind de starea mea, în momentul creării. Despre ce este vorba puteți vedea chiar pe blog https://olgamatsarin.blogspot.com/ și, astfel, veți avea posibilitatea să faceți cunoștință cu creațiile mele.

Care autori au cultivat în tine dragostea pentru scris?

Probabil toți scriitorii și poeții pe care i-am studiat în programul școlar obligatoriu și-au lăsat amprenta în formarea bazei literare pe care o am, însă nu pot remarca pe nimeni în mod special, fiindcă nu am avut favoriți și nici dorința de a imita pe cineva.

Care este poezia ta preferată și de ce?

Poezia este o artă pe care fiecare o înțelege în felul său. Mie de exemplu, îmi plac poeziile din mediu online, scrise de autori mai puțin cunoscuți. Aceștia sunt permanent în căutare, iar stilul lor se modifică și e diferit de ceea cu ce suntem obișnuiți sau ce ni se impune.

Din toate poeziile pe care le-ai publicat, care îți este cea mai apropiată sufletește la moment și de ce?

Mie îmi plac toate poeziile mele, fiindcă le-am trecut prin mine și le simt. Îmi este complicat să fac o alegere, dar cred că totuși la moment, poezia „Visează” e pentru mine cea mai apropiată sufletește, fiindcă e îmbibată cu speranță și pare a fi o mantră.

Atunci când scrii poeziile, cine le citește primul?

Prima persoană care îmi citește poeziile e sora mea, care întotdeauna are o părere obiectivă.

Aș vrea să încheiem acest interviu pe o notă mai filosofică, cum ai putea tu descrie oamenii, văzuți prin ochii unei poete?

Oamenii sunt atât de diferiți, dar în același timp atât de asemănători, fiindcă fiecare în sine își dorește să-și lase amprenta în istoria omenirii. Scriind asta, îmi imaginez frumusețea cerul înstelat, pe care sunt împrăștiate mii și mii de stele. Nu cred că ar fi la fel de frumos, dacă ar rămâne doar câteva. Cel mai complicat e să înțelegi și să accepți unicitatea ta, iar farmecul constă în a fi diferiți, dar uniți.

Foto: arhiva personală

Distribuie articolul: