O tânără mămică din Chișinău, care are o pasiune pentru fotografie a decis să imortalizeze unul dintre cele mai frumoase și memorabile momente din viața unei femei – nașterea unui copil. Ideea i-a venit după ce a devenit și ea mamă. La început viitoarele mămici nu își doreau să fie fotografiate în timpul nașterii, dar acum Olga Lopatsky a reușit să le convingă cât de frumos poate fi redat acest moment prin fotografii. 

Olga ne-a oferit un interviu și ne-a mărturisit cum i-a venit ideea, cum reacționează personalul medical și cum reușește să facă adevărate opere de artă cu aparatul său de fotografiat.

Îți mai amintești de primele emoții pe care le-ai avut când ai intrat în sala de naștere cu aparatul de fotografiat? 

„Sigur! O experiență extraordinară, mai cu seamă că a fost operație de cezariană. Emoții de nedescris, tremur, frică, dar și o dorință imensă de a face pozele la care visam de mult timp. A fost prima mea prezență într-o sală de operație, nu eram sigură că voi rezista psihologic, emotiv, aveam o frică nebună să nu reușesc să captez acele momente importante, or na, să-mi pierd cunoștința, dar, probabil, au fost doar frici insuflate tot de mine pe când, de fapt, eram absolut pregătită pentru acel pas.”

„Fiind fiică de medic obstetrician-ginecolog, toată viața am fost într-o tangență indirectă cu graviduțele, lăuzele, știam cum se petrece o intervenție de cezariană, etapele unei nașteri naturale, și dorința de a memora cele mai importante momente din viața unei femei, a cuplului, pentru mine a fost una firească. Această idee a apărut odată cu nașterea primului copil, iar după ce am născut al doilea copilaș, știam deja sigur că asta voi face.”

„Deci, încerc să păstrez pentru ani cele mai scumpe amintiri: ultimele ore de așteptare a mult doritului bebe, nașterea, prima privire, prima atingere și primul sărut, prima îmbrățișare la piept… sunt clipe, care rămân în inimile noastre pentru toată viața, dar, cu anii, memoria despre ele devine tot mai pală. Privind pozele mereu ne vom reîntoarce în timp și vom resimți acele minute de euforie și extaz când îți vezi pentru prima data bebelușul.”

Cum găsești aceste mămici, cum reușești să le convingi și cum reacționează atunci când văd fotografiile?

„Prima protagonistă am găsit-o foarte ușor doar propunându-i ideea unei sesiuni foto la naștere. Spre uimirea mea a acceptat îndată, fără a pune careva întrebări suplimentare, neștiind cum văd eu acest proces. A avut încredere.

Cel mai dificil a fost să găsesc a doua eroină. Am scris oferte multor graviduțe. Toate mă refuzau fără a-mi da ocazia să le arăt despre ce fotografii este vorba. Nu puteam să mă promovez, sau să mai public poze. A fost un moment mai greu, când îmi venea să las mâinile în jos. Mămicile se temeau de felul cum vor arăta în timpul nașterii, de faptul că nașterea e un proces dureros și deloc plăcut, de lipsa confidențialității… Însă într-un final am primit acord de la o viitoare mămică și am asistat la naștere.”

„După aceasta totul a devenit mai simplu. Acum viitoarele mămici apelează singure la mine, pot vedea despre ce poze este vorba, văd stilul meu în fotografie și cum văd eu nașterea și faptul că eu nu fotografiez procesul fiziologic sau actul medical, ci imortalizez emoțiile, trăirile, sentimentele ce ne cuprind pe noi, mamele, în procesul așteptării nașterii și portpartum.”

„Graviduțele înțeleg că deși fiind dureroasă, nașterea este un proces extraordinar de frumos ce merită savurat, iar femeia, în momentul când dă viață unui suflet este expresia pură a fericirii și niciodată nu va fi mai frumoasă decât în aceste clipe sublime. Și desigur, eu garantez confidențialitatea fotografiilor dacă asta mi se cere, căci totuși, nașterea e un proces foarte intim, pe care oamenii îl vor păstra doar pentru familie.”

„Cât ține de reacția mămicilor după ce văd pozele… de fiecare dată mămicile îmi scriu că plâng și sunt lacrimi involuntare, de fericire. Asta e cea mai importantă apreciere pentru mine.” 

Cum reacționează personalul medical, sunt receptivi să te primească în salonul de nașteri? Îți fac o anumită instruire?

„Trebuie menționat că astfel de ședințe sunt posibile doar cu acordul instituției medicale și permisiunea medicului. Până acum am întâlnit doctori și personal medical foarte receptivi, entuziasmați și gata să ofere suport și ajutor dacă e necesar. Totuși, cred că cel mai mult la acest capitol m-a pregătit faptul că sunt fiică de medic obstetrician. Am o pregătire morală suficientă, dar și o minimă bază de cunoștințe necesare în domeniul medicinei și a obstetricii. Și bineînțeles, îmi asum anumite responsabilități ce țin de comportamentul în sala de naștere sau operație, de securitate în proces, de prezența în haine sterile, etc.”

De fiecare dată când ești la o nouă ședință foto, ți se întâmplă să retrăiești momentele de atunci când ai născut tu, nu îți este greu să te concentrezi?

„De fiecare dată le retrăiesc din nou și îmi place la nebunie! Anume atunci când am născut, m-am simțit împlinită. E o senzație extraordinară să treci iar și iar prin aceste stări, dar și să vezi cum alte femei pășesc pragul și devin mame.  E sublim momentul și sunt fericită că pot oferi mămicilor ocazia și posibilitatea de a imortaliza aceste clipe.”

Vezi mai multe fotografii: 

Distribuie articolul: