Este mămică și educătoare așa că, 24 ore din zi este înconjurată de copii. Astfel, nu este de mirare că datorită lor și-a descoperit marea pasiune, pe care a reușit ulterior să o dezvolte, tot cu ajutorul lor. Olesea Stănilă confecționează cărți educative pentru pici și este încântată de lucrul pe care îl face.

 

Olesea Stănilă este mereu înconjurată de copii, atât acasă, întrucât este mămica a doi băieței minunați, cât și la muncă, adică la grădiniță, acolo unde activează în calitate de educatoare. Până și pasiunea ei este legată de educația celor mici.

„Cu 3 ani în urmă mi-am descoperit marea mea pasiune și anume crearea cărților senzoriale. Am învățat singură să le confecționez, din diferite tutoriale de pe internet. Am petrecut foarte mult timp documentându-mă, pentru a putea începe confecționarea lor. Sunt părinte și îmi doresc ca copilul meu să învețe multe lucruri cu plăcere, fără că eu să-l presez. De aici și mi-a venit idea să-i creez personal, copilului meu, o jucărie deosebită, distractivă utilă și educativă. Așa am început prima mea carte și până în prezent nu m-am mai oprit”, își începe povestirea Olesea.

 

Confecționarea primei cărți a durat trei săptămâni. Creatoarea și-a structurat un plan de idei, pentru realizarea lucrării care în prezent prinde viață în 3-5 zile, în funcție de complexitatea activităților și numărului de pagini. Pe parcurs, femeia a înțeles că ceea ce face este marea ei pasiune.

 

Când lucrez cu ele mă simt liniștită, dar și fericită. Copiii mei sunt o veritabilă sursă de inspirație, dar mă inspir și din cărțile educative pentru copii, povești, desene animate. Încerc să observ care activități le sunt interesante copiilor și le dau o nouă formă de viață, pe paginile cărților senzoriale”, dezvăluie aceasta.

Până în prezent Olesea a confecționat aproximativ 90 de cărți educative. La realizarea lor, aceasta ține cont, în primul rând, de particularitățile vârstei copilului.

„Fiecare carte este confecționată manual și e personalizată după preferințele părinților. Activitățile din ele, îi ajută pe cei mici să-și dezvolte coordonarea mână – ochi, motricitatea fină a mâinilor, dezvoltă creativitatea și imaginația copiilor. Cărțile senzoriale sunt benefice și în terapiile copiilor cu autism. Ele conțin activități logice sau matematice, activități de exersare a mușchilor fine ale mânuțelor, formarea de abilități practice”, dezvăluie creatoarea.

 

„Activitățile pe care le propun îi duce pe cei mici într-o călătorie în Țara Cunoștințelor: învață culorile, cifrele, literele, citesc, numără, formele geometrice, ceasornicul, își scriu propiul prenume, fructele, legumele, anotimpurile, animalele acvatice, domestice, sălbatice; diferite personaje din povești, învață să lege și să dezlege șiretul la adidași, încheie și descheie nasturi, fermoare, teme pentru dezvoltarea personală, împletesc și despletesc cositele păpușii, îmbracă băiețelul sau fetița cu hăinuțe. În cărți se conțin elemente detașabile, nasturi, magneți, capse, panglici, fire groase de ață pentru cosițe, scai, fermoare, capse, șireturi, etc…”, explică femeia.

 

Lucrările Olesei au ajuns la copilașii din toată țara, dar de cele mai dese ori, ajung peste hotare: în Rusia, Anglia, România, Belgia, Franța și SUA.

„La moment cea mai mare pasiune a mea sunt cărțile senzoriale. Ele sunt ca și copiii mei. Le confecționez cu mare drag și sunt fericită atunci când le văd gata realizate”