Pentru orice părinte, sănătatea și confortul bebelușului său este mai presus de toate. O bună documentare va duce la alegeri corecte, iar scutecul este un element esențial în primele luni/primii ani de viață ai micuțului. Olesea Guler, medic pediatru, ne-a expus detaliat criteriile de care ar trebui să ținem cont în alegerea unui scutec, dar și ce trebuie să facem ca să nu ajungem sau să prevenim complicarea unei dermatite de scutec.

Criterii de selectare a unui scutec

„În primul rând vom alegere corect mărimea scutecului în dependență de greutatea copilului. De obicei, producătorul indică pe cutie greutatea recomandată. Un scutec prea mic va lăsa urme vizibile pe piele, iar unul prea mare, nu va reține bine umiditatea.

Apoi trebuie să atragem atenția la sistemul de fixare – la fel de important. Benzile trebuie să fie de calitate și deloc rigide.

Stratul absorbant este cea mai importantă componentă a unui scutec,, care transformă lichidul în gel și astfel se va evita scurgerea lichidului pe exterior, suprafața pielii micuțului rămânând uscată. Textura materialului din care este realizat trebuie sa fie moale și delicată. În general scutecul trebuie să lase pielea să respire, fapt care asigură circulația aerului și reduce umiditatea pe partea interioară a acestuia. Prezența benzilor elastice la nivelul piciorușelor este încă un aspect la care trebuie să atragem atenția. Acestea permit mișcarea ușoară, fără disconfort.

Rețineți și faptul că scutecele alese pentru bebeluș trebuie sa fie testate minuțios și să dețină certificate de calitate și siguranță”, ne mai recomandă Olesea Guler.

Cum evităm iritațiile de scutec

„Schimbăm mărimea scutecului atunci când benzile elastice lasă urme profunde pe pielea bebelușului, când observăm că îi limitează mișcările și îi creează disconfort. La fel, bebelușul necesită o altă mărime de scutec când acesta nu se isprăvește cu absorbția lichidului, favorizând scurgerea lui în exterior.

În special vara, purtarea scutecului predispune la apariția iritațiilor. E sezonul când avem temperaturi crescute ale aerului, iar aceasta plus umiditate creează mediul perfect pentru iritații. Este importantă schimbarea cât mai frecventă a scutecului și respectarea regulilor de igienă, spălând de fiecare dată pielea din zona respectivă”, mai recomandă medicul pediatru.

Recomandări esențiale pentru părinți:

  • „Alegeți pentru micuțul dvs scutece de calitate, deoarece acestea au ca scop oferirea unui confort fizic cât și psihologic pentru copil.
  • Respectați mărimea scutecului în dependență de greutatea copilului.
  • Schimbați cu regularitate scutecul atunci când este plin, astfel veți evita apariția dermatitei de scutec.
  • Aplicați de fiecare dată o cremă de protecție a pielii sub scutec, în prealabil spălând zona respectivă.
  • Adresați-vă la medicul pediatru atunci când apar semne de dermatită în zona scutecului, pentru a urma un tratament corect. Vin cu această recomandare deoarece deseori o dermatită de scutec se poate complica cu alte infecții ale pielii și doar medicul vă poate ajuta în această situație.
  • Verificați indicatorul de umezeală al scutecului pe care îl poartă copilașul. Este vorba despre banda de pe partea exterioară care își schimbă culoarea atunci când crește nivelul PH-ului (al umezelii). E comod, dar nu obligatoriu – astfel nu deranjați copilul pentru a verifica dacă e plin sau nu scutecul. Vă doresc multă sănătate și creștere fără primejdii”, ne-a mai spus Olesea Guler, medic.

*Acest material este creat cu suportul Pampers Active Baby

P